Jasany u nás dál decimuje zákeřná houba. Prevence ani léčba neexistuje, jediným řešením je kácení

16. duben 2021

V Česku stále odumírají jasany, ohrožuje je mikroskopická houba Chalara fraxinea. Kvůli ní stromy usychají, stávají se nestabilní a mohou se vyvrátit. Jediným řešením je kácení. Za poslední tři roky tak muselo být napříč republikou vykáceno víc jak 90 tisíc kubíků jasanového dřeva. 

Také v turisticky oblíbené přírodní rezervaci Dubno na Náchodsku odumírá několik stovek jasanů, zhruba 300 jich brzy čeká kácení. Důvodem je právě napadení houbou Chalara.

Čtěte také

„Nejvíc je to vidět při vegetační sezóně. Koruny stromů jsou proschlé, letorosty zasychají. I teď v zimním období, když už to máme nakoukané, tak jsme schopni na stromech bez listí jejich napadení identifikovat," vysvětluje revírník Michael Hála.

Zmiňovaná houba stromy oslabí, následně je napadají další škůdci. Výsledkem je odehnívání kořenů a velké riziko vyvrácení. V téhle přírodní rezervaci jich na zem spadly už desítky.
„Popadané stromy, co tady jsou, tak jsou už důsledkem nekrózy toho jasanu. Je vidět, že stromy jsou opravdu nestabilní."

Jasany v přírodní rezervaci Dubno na Náchodsku patří Lesům ČR, problémy s houbou Chalara má státní podnik prakticky po celém území České republiky. Nejvíc napadených stromů eviduje na jižní Moravě.

Čtěte také

„Tam je jasan podstatnou součástí porostů. Stromy navíc i v tomto regionu v minulých letech výrazně oslabilo dlouhotrvající sucho," vysvětluje za státní podnik Lesy ČR mluvčí Eva Jouklová.

Loni musel podnik vytěžit zhruba 13 tisíc kubíků napadených stromů.
„Chalara se rozšířila plošně, takže se jasany různého věku z porostů postupně vytrácejí. Chřadnou i mladé stromky."

Ty samé problémy s odumíráním jasanů přitom řeší ve svých porostech i další vlastníci. Jen loni tak dělníci podle evidence Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti vykáceli v Česku víc než 25 tisíc kubíků.

Něco podobného v minulosti postihlo třeba jilmy. Tyhle stromy napadla houba grafióza a v porostech napříč republikou se tak teď objevují výjimečně.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.