Farma Dubno u České Skalice chystá v bývalé bažantnici z 19. století nové zázemí pro děti

15. únor 2020 10:09

Farma Dubno u České Skalice na Náchodsku začíná stavět ohrady pro ovce a kozy, pomalu chystá i nové pastviny pro koně. Na některé práce zatím ještě není to správné jarní počasí, jiné už začaly. Ty největší se letos podle správce farmy Zdeňka Hovádka budou týkat bývalé bažantnice z 19. století.

Ocitli jsme se ve starém domě, vypadá jako nějaká historická hájovna.
„Je to stará dubenská bažantnice. Plány jsou z roku 1864."

Farma Dubno u České Skalice chystá v bývalé bažantnici z 19. století nové zázemí pro děti

Stojíme v přízemí, po levé straně máme polozatočené dřevěné schody do patra, před námi jsou prosklené dveře. Historie tu přímo dýchá. Co se tady teď bude dít?
„Máme pro letošní rok v plánu zřídit nové prostory pro mimoškolní aktivity dětí. A rádi bychom teď, kdy sice zima není zimou, ale venku se toho příliš dělat nedá, soustředili energii na to, abychom předělávali ony vnitřní prostory."

Jdeme se podívat dál

Čtěte také

Vešli jsme někam, co mohlo být dříve sednicí. A je tady teplo.
„Původně to byly bytové prostory. Protože tento objekt je kolaudován jako bytový dům. A byla tady pravděpodobně kuchyně."

Ve vzduchu je cítit čerstvou barvu.
„To je cítit proto, že se snažíme zachraňovat původní podlahy a dát tomu nový vzhled. Aby byl hlavně funkční. Jde o dřevěné podlahy, takže se musí obrousit a natřít. Funguje to na principu vzduchových kapes, my bychom rádi zachovali co nejvíce původního. Nechceme sem cpát příliš mnoho nových technologií, co na tohle místo nepatří."

Čtěte také

Zatím to vypadá trošku jako skladiště.
„Bohužel, dům zvenčí vypadá obrovský a objemný, nicméně uvnitř tomu tak úplně není."

Chystají se tedy nějaké mimoškolní aktivity pro děti. Co to přesně znamená?
„Už když jsme sem přišli, tak jsme dělali příměstské tábory. Ty se opakují každým rokem. A my tím chceme naši kapacitu navýšit. Když je ošklivé počasí, tak je třeba aby měly děti nějaké zázemí. Jde o to, aby i ty horší dny venku se dalo někam schovat. A to do prostor, které budou vyhovovat nejen svou velikostí, ale hlavně budou přizpůsobeny k tomu, aby se tady dětem líbilo i nadále."

Co všechno je tedy nutné udělat?

„V tuto chvíli potřebujeme v první řadě to, aby se děti měly kde umýt a najíst. Aby fungovala příprava a vše aby mělo nějaké vhodné parametry," vysvětluje a dodává Zdeněk Hovádek.

Farma Dubno u České Skalice chystá v bývalé bažantnici z 19. století nové zázemí pro děti

Nové zázemí pro děti v bývalé bažantnici na farmě Dubno u České Skalice by mělo být hotové do konce letošního školního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související