Přírodní rezervaci Dubno uklidí v dubnu dobrovolníci v rámci akce Ukliďme Česko 2018

6. duben 2018 11:15

V roce 1956 byla nedaleko České Skalice vyhlášena Přírodní rezervace Dubno. Je cenná pro lužní les pralesového typu. Rostou tam duby staré až 320 let a vodní plochy poskytují hnízdiště mnoha druhům ptáků. Zajímavostí je velké množství měkkýšů, s počtem 70 různých druhů je Dubno jedním z nejbohatších  nalezišť těchto živočichů ve východních Čechách.

Dubnem prochází modrá turistická značka ve směru Česká Skalice - Starkoč. Krásné místo, kterým redaktorku Romanu Pacákovou provedl Zdeněk Hovádek, který přímo v rezervaci se svou rodinou žije a také se o ni stará.

Přírodní rezervace Dubno se nachází severovýchodně, cca 3 km, od České Skalice. Rezervace, která je tvořena přirozeným lužním lesem pralesového typu byla vyhlášena v roce 1956, rozloha rezervace je 86,19ha. Součástí rezervace jsou kromě lesa, který je tvořen zejména duby (nejstarší ve věku 270-320 let), také přilehlé louky a Zličský rybník.

V rámci akce „Ukliďme Česko 2018" ukliďme Dubno!

Oblast si jako své hnízdiště zvolilo značné množství ptáků, např. žluva hajní, lejsek bělokrký, rákosník velký a proužkovaný, ťuhýk obecný, strakapoud prostřední, puštík obecný, hrdlička divoká, aj.

Žije tu až 70 různých druhů měkkýšů, Dubno je tak jedním z nejbohatších malakozoologických nalezišť ve východních Čechách.

Tam, kam dnes lidé míří za odpočinkem, načerpat energii z krásné přírody, v minulosti řinčely zbraně. 6. ledna 1424 se na tomto místě střetla husitská vojska Jana Žižky se spojenými katolickými pány, které vedl Jan Městecký z Opočna. Druhou vojenskou událostí byla bitva Prusko-rakouské války dne 28.6.1866, kterou zde připomíná několik pomníků a hrobů. Prostorem rezervace prochází modrá turistická značka ve směru Česká Skalice - Starkoč.

Zdeněk Hovádek se svými pávy

Než do přírodní rezervace Dubno přijde opravdové jaro, je potřeba ji nejprve uklidit.

Dubno u České Skalice a sdružení „Živá voda" vás tedy zvou na sobotu 7. dubna 2018. V rámci akce „Ukliďme Česko 2018" ukliďme Dubno!

Každoročně během této akce zbavíme přírodu průměrně 1 tuny odpadků v okolí Přírodní rezervace Dubno.

Podpořit nás můžete propagací, osobní účastí, hmotným vybavením (pytle, rukavice, nářadí), nebo dle vašeho uvážení a možností.

Přírodní rezervace Dubno u České Skalice

Dobrovolníci na úklid černých skládek v této významné přírodní lokalitě mohou přijít v sobotu v 9 hodin před Dubenskou Hájovnu. A po práci sice nebudou koláče, ale zato se budou opékat první jarní "buřty".

Všechni podporovatelé budou uveřejněni na webu www.uklidmecesko.cz

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související