Jaro v Dětské zoo dvorského safari parku. Zvířata tam můžete nejen pohladit, ale dokonce i nakrmit

9. duben 2022 08:13

Dnešní pohlednici ze Safari parku Dvůr Králové věnujeme zvířatům, která si můžete pohladit a nakrmit. Samozřejmě jen v Dětské zoo a při dodržení určitých podmínek. Za pěkného počasí je tam v ohradách vidět osm desítek ovcí, koz a telat Zebu, o které se už léta s láskou stará Dominika Stempa. Poskakující a chvílemi i hlučná drobotina zaujala i redaktorku Danu Voňkovou a určitě zaujme i vaše děti.

Koza kamerunská

Na světě žije okolo 150 plemen koz, a to po celé zeměkouli. Druh, který potěší především děti, chová i Safari Park Dvůr Králové. Jedná se o kamerunské kozy a najdete je v ohradě poblíž správní vily. Jako s kontaktním zvířetem se s ní potkáte v mnoha zoologických zahradách nebo zookoutcích u nás i ve světě. Je to zvíře nenáročné a mírné povahy.

Pochází ze západního pobřeží Afriky a je nejmenším plemenem kozy domácí. Je velmi odolná a dokáže přežít i v nehostinných podmínkách, spokojí se s chudou vegetací. Samec tohoto plemene váží necelých 40 kg, samice je ještě o osm kilo lehčí.

Čtěte také

Od většiny domácích koz se ta kamerunská liší i stavbou těla. Má podstatně kratší nohy a poněkud objemné břicho a tak působí nemotorným dojmem. Ale zdání klame. Kamerunská koza dokáže zdolávat obtížný terén, je obratná a bez problému se vyšplhá i na nižší stromy. Tam ožírá z větví tuhé listy.

Místní obyvatelé ji chovají zejména kvůli masu a kůži. Vzhledem k životním podmínkám jí mléko stačí jen pro kůzlata. Nejčastěji se kozám rodí dva potomci. Březost trvá 150 dnů.

Ovce somálská

Vyskytuje se na travnatých savanách v Somálsku,Etiopii, Keni. Toto plemeno je známé tisíce let.

Ovce kamerunské z Dětské zoo ve dvorském safari parku

Černobílá ovce se chová především na maso, i když její mléčná produkce není zanedbatelná. Ovce somálská nemá rouno, ale chlupy tvoří srst.

Zebu

Zebu je domestikovanou formou indického poddruhu pratura. Je chován především v Indii a v Africe a vyznačuje se nápadným hrbem na hřbetě. Tento hrb je složen ze svaloviny i z tukové tkáně a slouží k podobnému účelu jako hrb velbloudů.

Čtěte také

Zebu jsou zvířata polopouštních a stepních oblastí, tukové zásoby jsou důležité pro jejich přežití v období sucha, kdy mají málo potravy. Slovo zebu pochází z tibetštiny a znamená "hrbatý". Plemena zebu jsou chována pro mléko, jako soumaři a mimo Indii také pro maso a kvalitní kůži.

Zebu zakrslý , který chová Safari Park Dvůr Králové, je nejmenší druh a dosahuje hmotnosti do 200 kg. Všichni zebu mají dlouhé odstávající uši, které slouží k termoregulaci a zpravidla bílé nebo světle šedé zbarvení.

Ovce kamerunská

Pochází z horských oblastí Kamerunu a sousedních států západní Afriky. Patří k nejstarším domestikovaným zvířatům a slouží lidem jako zdroj mléka, masa a kůže. Ovce se vyskytuje ve dvou základních barevných typech: hnědé srnčí a černobílé. Má krátkou srst, postrádá typické ovčí rouno, díky čemuž bývá často zaměňována s kozou.

Od koz se liší plochým čelem a spirálovitě stočenými rohy. Berani (na rozdíl od kozlů) nemají na bradě vous a nevylučují pižmový zápach. Berani jsou rohatí s charakteristickou hřívou, bahnice bývají bezrohé. Srstnaté plemeno znamená, že se během roku nemusí stříhat a zkrátka vylíná.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související