Jarní sucho je podle hydrologů nejhorší za poslední roky. Pěstitelé se chystají na nedostatek vody

23. duben 2020 10:14

Česko stále trápí sucho. Nízký počet srážek se opět projevil. Vody v zemi je totiž po zimě málo a její zásoby se tak dlouhodobě ztenčují. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je letošní duben v porovnání s předchozími dvěma roky v tomto ohledu nejméně příznivý. Zemědělci a ovocnáři se tak připravují na další suchou sezonu.

„Stojíme u pole u pole kde máme saláty a ty by samozřejmě bez vody nevyrostly," popisuje královéhradecký zemědělec Miroslav Hak.

Sucho se projeví i na kvalitě semen lesních dřevin

Sucho je pro něj už víceméně jistotou a systém zavlažování nutnou samozřejmostí.
„Na poli, kde se zalévá se jakžtakž vláha. Ovšem tam, kde nezaléváme, kde pole čeká na osázení, tak je to na prach. Brambory a veškerou zeleninu kterou pěstujeme, tak se snažíme abychom tam měli stoprocentní možnost zalévání."

Nedostatek srážek dlouhodobě pociťují i ovocnáři

„Je to někdy od roku 2015, kdy se prohloubily tyto problémy. Skutečně dochází ke srážkovým deficitům a chybí voda ze zimy. To znamená, že nedochází k doplnění spodních vod," říká předseda Ovocnářské unie České republiky Martin Ludvík.

Čtěte také

Pěstitelé mají podle něj možnost zavlažovat jen zhruba třetinu sadů. Sucho se pak projevuje na kvalitě plodů.
„Typický byl rok 2018, kdy byla relativně velká úroda, ale ovocnářům to nebylo příliš platné. Protože výpěstky byly postiženy oním suchem. Plody byly menší a v řadě případů ovoce, které mělo původně skončit jako stolní, to znamená na pultech prodejen, tak muselo být jen zpracováno. Jelikož neodpovídalo potřebným normám a požadavkům zákazníků."

Jak vysvětluje ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař, srážkový deficit se v Česku prohlubuje posledních šest let.
„Představuje nám několik stovek milimetrů deficitu. Na některých místech chybí až roční úhrn srážek. I tato letošní zima, pakliže vezmeme přibližně uplynulé šestiletí, tak byla asi druhá či třetí nejchudší co se týká zásob vody ve sněhu."

Čtěte také

Zemědělci a ovocnáři se proto snaží rozšiřovat zavlažování, případně budují retenční nádrže. Podobně postupují také lesníci.

„Lesy České republiky staví a obnovují menší vodní nádrže, které zadržují vodu v krajině. Dále vracíme potoky do přírodních meandrů, budujeme tůně a mokřady," dodává za státní podnik Lesy České republiky mluvčí Eva Jouklová.

Největší sucho státní lesy vnímají například v Polabí, na Jižní Moravě nebo Olomoucku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související