Zemědělce v Královéhradeckém kraji trápí nedostatek sezónních pracovníků a také sucho

7. duben 2020 09:58

Koronavirus zasahuje snad už do všech oblastí běžného života, výjimkou není ani zemědělství. Také zemědělci řeší ochranné prostředky nebo dezinfekci, vedle toho se ale potýkají třeba i s nedostatkem sezónních pracovníků. Nedávné mrazy jim na rozdíl od ovocnářů plodiny nezničily. 

Čtěte také

„Co trápí zemědělce kromě koronaviru, tak to je suché počasí, ale na to jsme si už zvykli. Co se týče zemědělství, tak samozřejmě při některých sezónních pracech chybí momentálně zaměstnanci. Ale snažíme se to i prostřednictvím ministerstva zemědělství napravit z jiných odvětví," říká předseda regionální agrární komory Královéhradeckého kraje Jaroslav Vojtěch.

Zájemci se mohou hlásit přes webový portál ministerstva zemědělství nebo přes facebook.
„Agrární komora v tom úzce spolupracuje. Je možné se přihlásit, my bychom to určitě přivítali. Pokud vím, není to tedy přímo z našeho rajónu, ale chmelařům se to poměrně dobře podařilo."

Traktor John Deere (ilustr. foto)

Zatímco pracovníci chybí, roušek a dezinfekce mají většinou zemědělci relativní dostatek.
„Komora udělala průzkum v rámci svých členů a ředitelka volala, že nám, tedy členům komory, zaváží roušky. A co se týče dezinfekčních prostředků, tak si myslím, že se toho velice dobře ujal podnik Cukrovary TTD v Českém Meziříčí a nabízí dezinfekční prostředky, které začal vyrábět."

Čtěte také

Pozitivní zprávou je i to, že na rozdíl od ovocnářů, kterým úrodu především meruněk, broskví a třešní poškodily nedávné mrazy, jsou podle Jaroslava Vojtěcha zemědělci v tomhle směru klidnější.

„Co se týká polních plodin, tak jarní práce jsou prakticky u konce. A co mám informace, tak jsem zatím neslyšel o žádných zmrzlých plodinách," uzavírá předseda regionální agrární komory Jaroslav Vojtěch.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související