Nedostatek vody netrápí jen zemědělce, ale i lesníky. Stromy usychají a napadají je škůdci

14. květen 2018 12:30

Letošní jaro je podle lesníků nejsušší od roku 2013. Stromy jsou kvůli nedostatku vody náchylnější k napadení nejrůznějšími škůdci. Lesníci na celém území republiky bojují hlavně s kůrovcem. V Královéhradeckém kraji zatím ale žádná kalamita nehrozí. Kvůli dlouhodobému nedostatku srážek ale roste těžba suchých stromů.

V lesích v okolí Hradce Králové rostou spíše jiné dřeviny než smrk a tak lesníci kvůli suchu bojují hlavně s nárůstem usychajících stromů. Jejich počet se za poslední léta trojnásobil. Městské lesy Hradec Králové mají letos v plánu vytěžit 16 tisíc metrů krychlových dříví a z toho 6000 metrů budou tvořit souše.

„Je to nákladnější s tím, že musíme procházet věškeré porosty, ta těžba není směřována do jednoho místa, kde bychom to potřebovali. Ale prořeďují se porosty na celém majetku. Na druhou stranu to návštěvník zase ani tolik nepozná. Protože zase nemusíme sázet stromky a nevznikají holiny," říká ředitel Městských lesů Milan Zerzán.

Letokruhy, dřevo a strom (ilustrační foto)

Ani v rámci kraje není situace s kůrovcem nijak dramatická. Pracovníci státních lesů se zatím soustředí na těžbu kalamitního dříví, která po březnové vichřici dostala prioritu.

„V Královéhradeckém kraji v porovnání například se severovýchodní Moravou nebo Třebíčskem či Klatovskem větší problém s kůrovcem zatím nemáme. Uvidíme jaká bude situace v červenci nebo v srpnu. V Orlických horách teď například odklízíme dříví poškozené březnovou vichřicí," říká za Lesy České republiky Eva Jouklová.

Lesníky v Královéhradeckém kraji tak spíše než kůrovec trápí nižší výkupní ceny dřeva, které firmám způsobují milionové škody. A to přitom dřeva není nadbytek.

Stromy a větve

„Dřevařský průmysl si diktuje ceny, protože ví, že my ty souše musíme udat. Zákon nám stanoví, že musíme ty porosty jednak udržovat bezpečné a jednak je do určitého datumu vyklidit nejvíce od toho kůrovce a dalších škůdců, aby se nám tam nemnožili. Ceny v některých sortimentech klesly v průměru až o polovinu," vysvětluje Milan Zerzán.

Městské lesy Hradec Králové tak kvůli nižším výkupním cenám přijdou o 4 miliony korun.

Spustit audio

Související