I staré pranostiky dávají najevo, že teplá zima bez sněhu není pro zemědělce vůbec ideální

19. leden 2020 10:04

„V lednu voda - velká škoda" nebo „Únor bílý - pole sílí" neříkali naši předkové nadarmo. Únor klidně ještě bílý být může, ale jak se na stávající podobu zimy tváří právě zemědělci a sadaři? Hrozí třeba na polích nějaké škody?

Nevyzpytatelná příroda dělá v posledních letech ze snahy zemědělců leckdy tak trochu sázku do loterie. Zasejete a čekáte, jestli vám úroda neuschne nebo naopak na začátku sezóny třeba nepomrzne. Už dávno zemědělci věděli, že ideální je, když je na polích nasněženo. Na sníh, který by vydržel, zatím čekají na Královéhradecku marně.

Čtěte také

Bojí se už teď toho, že teplá zima poznamená letošní úrodu?

„Není to úplně ideální situace. Chtělo by to trochu sněhu. Když mrzne holá zem, tak i déšť, který spadne, tak se kvůli mrazu může odpařovat," popisuje aktuální stav ovocnář Petr Kareš z Ostroměře na Jičínsku.

Zima je zatím sice relativně teplá, ale ne tak teplá, aby se stromy předčasně probouzely ze zimního spánku, říká Petr Kareš.
„Počasí je takové, že to zatím nepučí. Tedy jsme dosud v klidu. Ale pokud by teploty vystoupily nad 10 stupňů Celsia a trvalo to déle, tak mohou stromy začít pučet a mohou začít i kvést. Některé ty rané odrůdy, jako například meruňky. A ovoce by prakticky nebylo, protože by mohlo zmrznout."

Mírná zima bez sněhu není pro zemědělce úplně to pravé ořechové (ilustrační foto)

Podle ředitele zemědělské akciové společnosti Mžany Luďka Homoláče přináší podobný průběh zimy pro zemědělce dvě zásadní rizika. Náhlý příchod mrazů by mohl páchat škody hlavně tehdy, kdyby na polích chyběl sníh a teploty se předtím pohybovaly zhruba od pěti, šesti stupňů nahoru.
„Prostě je velice pěkně založeno, je předpoklad pěkné úrody. Pokud bude takové současné počasí a bez sněhu, tak rostliny normálně vegetují. Ne, že by rostly nějak překotně, ale je tady nebezpečí, že pokud by přišel mráz, tak by sněhová pokrývka ztlumila jeho účinky. Ale bohužel sníh tady zatím není."

Čtěte také

A druhé riziko se týká škůdců. Těm teplá zima vyhovuje, říká Luděk Homoláč.
„Je nebezpečí, že se nám rozmnoží hraboši. Jaký byl obrovský problém loni na Moravě. Z toho máme v současné době největší strach."

Škůdců se naopak příliš v tomhle období neobávají ovocnáři. Předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík vysvětlil proč.
„Dnes jsou již takové metody monitoringu, tak jsem přesvědčen, že bychom to zvládli. Daleko větší obavy máme ze škod způsobených mrazem, z důvodu dřívějšího rašení stromů, které hrozí při tak teplé zimě."

A tak spokojeni zatím mohou být hlavně ti zemědělci, kteří se zabývají živočišnou výrobou - těm dokonce teplejší zimy vyhovují.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související