Hradec chce do projektů na zadržení vody v krajině v následujících letech investovat až 60 milionů

20. srpen 2019 08:29

Navýšení výsadby nové zeleně, oprava jezírek, parků nebo vybudování nádrží na dešťovou vodu v okolí bytových domů. To všechno jsou plány královéhradecké radnice, jak na území města v budoucnu zadržet víc vody. Do plánovaných projektů chce magistrát investovat až 60 milionů korun.

Čtěte také

Kvůli lepšímu hospodaření s vodou chce město Hradec Králové v následujících letech například opravit drobné vodní toky nebo retenční jezírka v Klukách a v lesoparku na Moravském předměstí. Dále je v plánu vybudování dvou nových parků v Kuklenách podél Labského náhonu. Tam by práce mohly začít už příští rok.

„Já bych byl rád, aby město zahájilo co nejdříve realizaci parků, na které máme dokonce stavební povolení. Jedná se o dva parky v Kuklenách. A potom chceme posunout práce na přípravě a úpravách lesoparku, to znamená jižně od Benešovy třídy," říká náměstek primátora Martin Hanousek zvolený za Změnu pro Hradec a Zelené.

Na nové parky bude podle magistrátu potřeba zhruba 15 milionů korun a město by na tyto výdaje rádo získalo evropské dotace.

Města chtějí více využívat dešťovou vodu (ilustrační foto)

Další peníze budou potřeba usazení nádrží, které by přímo na sídlištích pomohli zadržet dešťovou vodu.

„V optimálním případě by se mělo jednat o zálivku přímo z jímky, která by zadržovala vodu, pomocí nějakého moderního zavlažovacího systému, nejlépe automatického. Aby ten systém pracoval samočinně," popisuje možný způsob využití dešťových vod Daniel Jeřábek z Technických služeb.

Čtěte také

Ke zlepšení mikroklimatických podmínek a komfortu bydlení má pomoci také efektivnější plánování výsadby nových stromů.

„Potřebujeme se zaměřit na to, abychom v ulicích, jako je Gočárova třída, třída SNP, ale i Žižkovy sady, neblokovali výsadbu nových dřevin a jen nekáceli v těchto lokalitách s odkazem na to, že tam možná bude někdy v budoucnu nějaký projekt," říká náměstek primátora Martin Hanousek.

Novou koncepci magistrátu v péči o vodu a zeleň musí ještě na konci srpna posvětit městské zastupitelstvo.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související