Jaké léky se nejčastěji padělají a jak je rozpoznat od originálu?

16. květen 2018

Pharm Dr. Tereza Hendrychová, Ph.D byla hostem naší radioporadny. Téme: rizika nákupu nebezpečných léků.

"Internetové nákupy" jsou i v České republice velmi oblíbené. Lépe řečeno, získávají na stále větší a větší oblibě. Proti tomu není co namítat.

Ovšem v případě, když se jedná o nákup léků, je nutné říci, že se každý vystavuje riziku poškození vlastního zdraví - v lepším případě!

To je jistě důvod, proč Státní ústav pro kontrolu léčiv zahájil informační kampaň proti padělkům a nelegálním přípravkům. Státní ústav pro kontrolu léků se také rozhodl dát pro všechny zájemce na své internetové stránky manuál správného nakupování: www.nebezpecneleky.cz

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni ... na rady našich babiček bychom měli myslet i v době, kdy více než zdravý rozum rozhodují farmaceutické lobby.

Podle posledních zveřejněných údajů jsme ve spotřebě medikamentů třetí v Evropě. To je rozhodně zarážející. Obzvlášť, jde-li o peníze, které do léků investují, mnohdy zcela zbytečně, senioři.

S přibývajícími roky se asi zcela bez léků obejde málokdo. Určitě se ale vyplatí užívat společně s nimi také zdravý rozum a pamatovat na známé ... méně je někdy více!

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související