Nevhodné kombinace a velká spotřeba léků? Může to být problém

9. listopad 2016

Snad každý z nás si někdy položil otázku, jestli si může vzít třeba prášek na bolest hlavy, když už bere jiné léky. Na tyto a podobné otázky odpovídá PharmDr. Šárka Erbanová, klinický farmaceut Oblastní nemocnice v Náchodě. Nevhodné kombinace léků. Léky, ktere navzájem zesilují nebo anulují svou účinnost. Kdy dát pozor na grepovou šťávu nebo třezalkový čaj?

Jaký je Váš názor na problematiku nadužívání léků v ČR?
Podle mého názoru u nás stále přetrvává. Většina lidí očekává to, že pilulka vyřeší jejich problém, i když by se v řadě případů bez některých léků obešli. A je takový trend, že lidé od lékaře očekávají, že jim na všechno léky předepíše. A když ne, mají pocit, že nejsou léčeni.

Kolik prášků denně vlastně může člověk užívat? Platí pro to nějaké pravidlo?
Ano, je taková poučka, že by to mělo být maximálně 6-8 prášků denně. Pokud je jich víc, pak už se jedná o polyfarmakoterapie (užívání velkého množství léčiv) a tím se zvyšuje riziko lékových interakcí mezi nimi. Ale, nevylučuje to to, že i když bude mít člověk jen dvě léčiva, že k té lékové interakci nemusí dojít.

Můžeme všechny léky užít najednou (pro daný čas - ráno, poledne, večer)?
Ideální je to rozdělit tak, abychom jich najednou spolkli co nejméně. Každý lék je navíc potřeba užívat tak, jak je doporučeno. Léky, které máme polknout na lačný žaludek, určitě oddělit a polykat samostatně na lačný žaludek. Ta léčiva, která se mají užít zároveň s jídlem, určitě tak užít.

Co je podle Vás lepší: když se ptá lékař pacienta, jaké bere léky, nebo když se ptá pacient lékaře, na co konkrétně léky bere a jaké mají účinky?
Bohužel, v našem zdravotnictví je jeden fenomén, a to je nedostatek času. Správné by bylo, aby se lékař zeptal pacienta, jaké léky na předpis užívá i jaké si sám dokupuje v lékárně, když předepisuje nový lék. Jen tak získá představu, jestli pro něj bude nové léčivo bezpečné a jestli k tomu nemusí vydat nějaké další doporučení. Z časových důvodů to někteří lékaři nedělají, a proto by se lidé měli zajímat sami a ptát se.

Kde se mohou lidé poradit o tom, jestli je nutné, aby užívali všechny předepsané léky nebo o tom, jestli je jejich kombinace správná?
Mohou se o tom v první řadě poradit se svým lékaře. Také mohou navštívit v některé z nemocnic klinického farmaceuta a nebo lékárnu, která má konzultační hodiny pro tyto případy.

Grapefruit (ilustr. obr.)

Grapefruit čistí střeva a má i další výhody. Grepy nejsou jen zdrojem vitaminů, ale jsou i bohaté na flavonoidy, které příznivě působí na cévy a mají pozitivní antioxidační účinky.

Na druhou stranu odborníci varují před kombinací řady léků a grepů nebo grepové šťávy, která může být v krajních případech dokonce smrtelně nebezpečná.

Zatímco třezalka může způsobit, že hormonální antikoncepce přestane fungovat, grapefruit naopak účinky mnoha léků násobí.

Spustit audio