Jak souvisí náchodští medvědi s dvorským safari parkem? Zeptali jsme se zooložky Gabriely Linhart

4. únor 2023 08:07

Dnešní zastávka ve dvorském safari parku bude patřit hnědým medvědům. A to přesto, že byste je v tamějších expozicích hledali marně. Řeč bude o medvědici Dáše, která obývala společně se samcem Ludvíkem hradní příkop náchodského zámku. Jejich život a nakonec i smrt Dáši totiž s touto ZOO úzce souvisí. 

Na to, jak souvisí náchodští medvědi s dvorským safari parkem, se zooložky Gabriely Linhart zeptala redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Medvěd hnědý je známá medvědovitá šelma a jediný zástupce své čeledi, který se vyskytoval a vzácně i vyskytuje na území České republiky. Jde o největší evropskou šelmu a spolu s medvědem ledním o vůbec největšího zemního masožravce. Žije v Evropě, Asii a Severní Americe.

Na území České republiky byl medvěd hnědý považovaný za plně vyhynulého už od druhé poloviny 19.století - nejdéle se vyskytoval na Šumavě. Za posledního šumavského medvěda se často označuje medvědice zastřelená 4. listopadu 1856 poblíž osady Jelení vrchy (dnes Jelení). Mezi poslední zaznamenané úlovky se pak řadí ten z května 1885 v Beskydech.

V současnosti se na Moravě a ve Slezsku vyskytuje jeden medvěd nebo několik málo jedinců, nejhojnější je tato šelma na moravské straně Karpat, kam proniká ze Slovenska.

Čtěte také

Dle vyhlášky 395/1992 Sb. je medvěd hnědý v České republice kriticky ohrožený a přísně chráněný druh.

Medvědárium na náchodském zámku vzniklo pro medvědy Ludvíka a Dášu v původním hradním příkopu o rozměrech 74 x 12 metrů v roce 1994. Jde o největší medvědinec v Čechách.

Oba medvědi hnědí Ludvík a Dáša byli převzati do péče nadace Spisovatelé za práva zvířat od pražského cirkusového drezéra pana Emila Šimka 18. května 1994. Následně byla zvířata převezena do karantény v ZOO ve Dvoře Králové nad Labem.

Čtěte také

Paralelně začaly náročné a nákladné práce na úpravě hradního příkopu. Dne 6. března 1995 byli medvědi převezeni ze ZOO na náchodský zámek a ZOO se i pak starala o dobrou kondici obou zvířat. V lednu 2023, bohužel, uhynula medvědice Dáša, dožila se 30 let.

Náchodské medvědárium je kromě pohodlného kotce a velkého výběhu vybaveno i bazénkem pro základní medvědí očistu a osvěžení. Aby měl Ludvík, kterému je přes 30 let, více pohybu a v příkopu se nenudil, postavili mu zaměstnanci královédvorské ZOO dřevěnou prolézačku s odpočívadlem.

Protože měl ale zlenivělý chlupáč problém jak s výstupem na horní plošinku i s opětným návratem na pevnou zem, prolézačku prodloužili a doplnili pozvolným mostkem.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související