V medvědáriu u náchodského zámku zbyl pouze samec Ludvík. Po uhynutí samice zvládá samotu dobře

22. leden 2023 10:26

Jsou to dva týdny, kdy v Náchodě uhynula medvědice Dáša, jeden ze symbolů tamního státního zámku. Ve výběhu nedaleko nádvoří žila od poloviny 90. let minulého století s partnerem Ludvíkem. 

Čtěte také

Ludvík momentálně spokojeně pospává, jeho ošetřovatelka Jana Vlášková mu připravuje oblíbené dobroty, třeba meloun. Mezitím hodnotí, jak si samec na odchod své dlouholeté partnerky zvyká.

„Medvědi jsou od přírody samotáři, ale soužití Ludvíka a Dáši bylo nezvyklé a velice krásné. Dáša se o Ludvíka starala a teď to v podstatě Ludvík vyžaduje ode mě.Například takovou drobnost, co nikdy nevyžadoval, je krmení medu jemu přímo do pusy. On si sedne a po snídani, před opětovným spánkem, dostane několik vařeček medu.“

Zážitků s medvědy má za ta léta, co se o ně v Náchodě stará, Jana Vlášková spoustu. „Nikdy nezapomenu třeba na chvíli, když jsem potřebovala, aby Ludvík přišel z výběhu, spal vzadu a nemohla jsem ho probudit, tak jsem požádala Dášu, která tady už byla se mnou, aby šla za Ludvíkem, že potřebuji vyčistit výběh.“

Čtěte také

„Ona se na mne opravdu podívala takovým pohledem, že to pochopila, odešla, a když jsem v dálce viděla, jak šťouchla do Ludvíka a ukázala mým směrem, tam mi bylo jasné, že si tu informaci předali. Ludvík pak vstal a přišel,“ říká Jana Vlášková.

Ludvík je teď vidět ve výběhu medvědária na náchodském zámku jen zřídka. S ohledem na zimní odpočinek se tady objeví nejčastěji jen ráno. Víc času bude tady trávit, až se výrazněji oteplí, pravděpodobně od dubna nebo května.

Spustit audio

Související