Uhynula medvědice Dáša. Spolu se svým druhem Ludvíkem byla jedním ze symbolů náchodského zámku

9. leden 2023 19:09

V Náchodě uhynula medvědice Dáša. Společně se svým druhem Ludvíkem byli jedním ze symbolů tamního zámku, ve výběhu nedaleko nádvoří žili od poloviny devadesátých let minulého století. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Bylo úmrtí medvědice nečekané nebo měla v poslední době nějaké zdravotní potíže?

Ještě před několika dny nic nenasvědčovalo tomu, že má medvědice nějaký zásadní zdravotní problém. Řekla mi to ošetřovatelka obou medvědů, která se o ně stará posledních pět let.

Čtěte také

Dáša sice v poslední době přijímala méně potravy, to ale mohlo být i hibernací, tedy zimním spánkem. Ten je letos s ohledem na teplé počasí přerušovaný. Stav medvědice se zhoršil náhle, uhynula o víkendu. A příčinu určí pitva, kterou provedou v Zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem.

Vše ale nasvědčuje tomu, že úmrtí z velké části souvisí s věkem. Stáří Dáši se pouze odhaduje, protože původně vyrůstala v cirkuse. Podle odborníků jí mohlo být už přes 30 let. A právě to je věková hranice, které se medvědi hnědí ve volné přírodě dožívají.

Medvědi žili společně v hradním příkopu sedmadvacet let. Co uhynutí Dáši znamená pro Ludvíka?

Čtěte také

Medvědi jsou od přírody samotáři, běžně se kontaktu s dalšími medvědy, kromě období páření, vyhýbají. V tomto případě se samozřejmě dá těžko odhadovat, jak si Ludvík na samotu po tak dlouhé době společného života s Dášou, zvykne.

Ale problém by podle ošetřovatelky mít neměl. A zatím ho ani nemá, takže budeme doufat, že to tak dopadne.

Mluvil jsi o tom, že se medvědi ve volné přírodě dožívají maximálně 30 let, v zajetí to ale může být i déle, při dobré péči. Ludvíkovi už je podle odhadů také přes třicet, jaký je jeho zdravotní stav?

Čtěte také

Podle ošetřovatelky dobrý. Před několika lety měl problémy s nohou, která mu otekla a proto se špatně pohyboval. Teď je ale v pořádku. Žít může skutečně ještě řadu let, a to i díky kvalitní stravě, kterou dostává.

A k tomu ostatně mohou přispět i samotní návštěvníci náchodského zámku. Pokud chtějí medvědovi přinést nějakou laskominu, například med nebo piškoty, tak vše mohou nechat buď v označené bedně u medvědária, případně na jakémsi pietním místě, které spontánně vzniklo po úhynu Dáši, u zábradlí nad výběhem.

Spustit audio

Související