Jak se vyráběly knihy ve středověku? Odpoví vám akce Týden pro knihu v broumovském klášteře

29. listopad 2021

V benediktinském klášteře v Broumově se koná akce s názvem Týden pro knihu. Lidé si mohou každý den v historických prostorách barokní památky zkusit vyrobit knihu starými středověkými technikami. Podrobnosti přímo na místě zjišťovala reportérka Jana Házová. 

Co přesně tedy návštěvníky v broumovském klášteře čeká?

Nejde o žádnou celorepublikovou nebo dokonce celosvětovou záležitost. Benediktinský klášter v Broumově chce prostě jen veřejnosti představit svoji novou dílnu na vázání knih.

Čtěte také

Tímto počinem doplňuje stávající prostory klášterního scriptoria, kde se lidé učí psát husím brkem. A v klášteře je samozřejmě také dílna na míchání barev nebo středověká výrobna papíru či pergamenu.

Dílnou na vázání knih tedy správa památky doplňuje chybějící článek, který neoddělitelně k výrobě knih patří. A vlastně vždy patřil.

Co bylo ve středověku zapotřebí k výrobě knihy? A najdou návštěvníci něco z toho i v prostorách kláštera?

Čtěte také

Spousta nářadí byla podobná těm dnešním, jen samozřejmě odpovídala vyspělosti doby. Když budu konkrétní, tak v nové dílně nechybí svěráky, samozřejmě papír, včelí vosk, který se používá na potažení speciálních bavlněných nití. Jsou tam také sponky, pravítka, ale také jehly nebo šídla.

Sešívání nebo vázání knih je náročné především na čas. Svázat takovou knihu trvá prý klidně dva dny, než je hotovo. Vše musí totiž také mezi jednotlivými úkony zasychat a nebo musí být určitou dobu zatížené. A nejnáročnější je výroba knižních desek. Každý si to může vyzkoušet sám, ale zcela jistě jde o zajímavou techniku.

Pro koho je Týden knihy určený a do kdy potrvá?

Čtěte také

Jde o akci, která je určena celým rodinám a samozřejmě všem zájemcům o historický způsob vznik knih, takzvanou gotickou vazbou. Děti si mohou vyzkoušet jednodušší, sešitovou vazbu a výrobu drobného leporela.

Dílna bude v broumovském klášteře otevřena tento týden každý den od 13:00 a 15:00 hodin až do pátku 3. prosince. Návštěvníci samozřejmě musí dodržovat platná hygienická opatření a také je nutná rezervace po telefonu.

Klášter Broumov
je pohostinným místem vzdělávání, umění, dialogu, setkávání a spolupráce. Inspiruje prohlídkou monumentální ukázky české barokní architektury stejně jako živým programem a kulturou. V prostorách památky funguje Vzdělávací a kulturní centrum - evropská instituce podněcující tvořivost, sebevědomí a toleranci. Nechte se inspirovat barokem.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka