Jaderný fyzik s Tatrou kolem světa aneb Cestovatel samotář Stanislav Synek

Mým hostem v pondělní talk show "Na cestách s Petrem Voldánem" je tentokrát člen expedice Tatra kolem světa. V letech 1987 - 1990 při ní pětice československých občanů projela celkem 67 států. Při cestě propagovala naše výrobky na šesti kontinentech. 

S posledním žijícím členem expediční posádky inženýrem Stanislavem Synkem jsme se sešli symbolicky v rozhlasové kavárně v Praze na Vinohradech. A to i proto, že jednou z jeho aktivit během expedice bylo monitorovat dosah a slyšitelnost zahraničního vysílání Československého rozhlasu.

Příjezd do Prahy - 1990

Navíc jsme si připomněli také unikátní událost. Právě v budově rozhlasu byly poprvé od pozoruhodné cesty Tatry 815 GTC prezentovány unikátní záběry z celkem stovky hodin, natočených účastníky expedice. Předpokládalo se, že se filmy ztratily a tak bylo jejich objevení velkým překvapením i pro Stanislava Synka.

Obývak na tři roky v Tatře 815

S jaderným fyzikem profesí, který se do skupiny pro cestu kolem světa dostal jako člověk s cestovatelskými zkušenostmi, jsme si povídali také o jeho hlavní roli tlumočníka výpravy. Ta nebyla náhodná, Stanislav Synek ovládá pět světových jazyků. A cizí jazyky jsou i jeho koníčkem. Také to bylo zajímavé téma pro pořad "Na cestách".

Radiokavárna - Tatra kolem světa

Ale dozvíte se i jaké to je, když tři roky žije čtveřice cestovatelů, doplněná střídajícími se profesionálními řidiči, ve speciální Tatře 815, dlouhé deset metrů, široké dva půl metru a upravené na výšku až tři a tři čtvrtě metru. Zajímá vás, jak čelil inženýr Synek nebezpečí "ponorkové nemoci", proč se chce na některá místa, kterými před třiceti lety s expedicí projeli, ještě znovu vrátit a jak cestuje po světě dnes?

I to jsou témata rozhovoru v nejnovějším pokračování pořadu "Na cestách".

Cestovatelský vlk samotář

A proč jsem v úvodu nazval Stanislava Synka cestovatelem samotářem? Protože už několik let vyráží autem sám na různá místa v Evropě při soukromých expedicích, trvajících kolem tří měsíců.

Buenos Aires - 1988

Co ho na takovém cestování baví, co si balí s sebou a zabírá mu nejvíc místa a proč nerad jezdí po dálnicích? Uslyšíte v našem pořadu a padnou také odpovědi na další proč. Proč dříve docela vášnivý fotograf už nefotí, proč nikdo neměl v roce 1990 zájem o výsledky expedice Tatra kolem světa a také proč po první knize o cestě, vydané v nákladu 75 000 výtisků, vyšlo pokračování až na sklonku roku minulého?

Tatra znovu kolem světa

Cestování se Stanislavem Synkem je zajímavé, vzrušující a také inspirující - i když je to cestování rozhlasové, navíc v rozhlasové kavárně.

Čtěte také

Aby ne, člen expedice "Tatra kolem světa 1" má už v kolonce navštívených zemí vepsanou číslovku 165.

Mimochodem, ono označení jedna je na místě - za pár dnů, přesně v sobotu 22. února 2020 se na další cestu vydá expedice "Tatra kolem světa 2". Té Sanislav Synek nejen fandí, ale s ní si jednu z etap také projede.

Zajímá vás kterou a proč? Pak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové i ČRo Pardubice v pondělí 17. února 2020 po 18.hodině. Případně si poslechněte záznam pořadu z rozhlasového archivu.

Těším se na Vás, Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související