I když nehrajeme, zákulisí je stále živé! Smějí se Petr Kult a Martin Sedláček z Klicperova divadla

28. srpen 2023

Stejně jako dětské letní prázdniny se ke konci blíží i divadelní prázdniny. Což platí i pro Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Herci už mají za sebou první čtené zkoušky a byl také zahájen předprodej lístků na novou sezónu. Dnes začíná i předprodej na oblíbený podzimní festival Čekání na Václava.

Je tu dnes s námi ve studiu Martin Sedláček, tiskový mluvčí Klicperova divadla, a také nová posila hereckého souboru Petr Kult. Tak jaké byly letošní divadelní prázdniny?
Martin Sedláček: V divadle se pořád něco děje. I když nehrajeme, tak v zákulisí je stále živo. Takže prázdniny byly krátké a my jsme je měli letos i takové rozdělené. Protože jsme se s představením Koule vypravili na festival Colours of Ostrava. Což bylo uprostřed prázdnin, ale byl to pro nás velký zážitek, jelikož jsme hráli asi pro dva tisíce lidí. Takže to stálo za to.

Čtěte také

Petře, jaké byly vaše divadelní prázdniny, jako herce?
Petr Kult: Já jsem s naší divadelní družinou kočoval po české krajině s takovým naším padesátiminutovým představením, takže jsme měli o zábavu postaráno a bylo to moc fajn. A snažil jsem se poprvé od absolvování DAMU odpočívat. Jsem tak i trochu opálený.

Herci už začali znovu zkoušet, máte za sebou tradiční prázdninové soustředění.
Martin Sedláček: Ano, tentokrát jela na soustředění pouze jedna parta. Zkoušíme dvě inscenace, jednou je Láska, autorské představení od Barbary Herz o všech podobách lásky. Myslím si, že diváci budou hodně překvapeni, co vše může láska znamenat. A druhý titul je U kočičí bažiny, kde inscenaci připravuje Diana Šoltýsová. A je to taková irská vážná komedie. A Petr v ní účinkuje, takže může říct své postřehy.

Mnoho lidí, kteří odešli do Prahy, se rádo do Hradce vrací. Podle mne je hodně zajímavé, co se tady děje a bude kulturně dít.
Petr Kult, herec Klicperova divadla Hradec Králové

Petře, vy jste Hradečák a Klicperovo divadlo dobře znáte. Tak jaká byla první čtená zkouška, kterou jste absolvovali na soustředění uprostřed lesa?
Petr Kult: Nechci se dopouštět žádného patosu, ale protože do Klicperáku chodím opravdu už asi od svých 12 let, tak pro mne bylo velmi emočně nabité setkání se všemi těmi lidmi. Asi před pěti dny jsem stál poprvé na jevišti Klicperova divadla a je to hodně zvláštní pocit. Najednou to člověku připadá menší, než když na to kouká z hlediště. A práce v lese byla moc fajn.

Čtěte také

Soustředění Klicperova divadla na konci letních prázdnin už jsou doslova legendární.
Martin Sedláček: Je to vlastně i takový trošku teambuilding. A v momentě, kdy se tam stráví více dní a nocí, tak se nejen pracuje, něco se také popije a sejde se mnoho historek z prázdnin. Tedy je to takový hezký start do nové divadelní sezóny.

A dnes také startuje předprodej vstupenek na již klasický festival Čekání na Václava.
Martin Sedláček: Ten bude od 28. září do 28. října. Je tam celkem 15 hostujících představení a dva koncerty. Diváci se mohou těšit na Báru Basikovou, což bude netradiční koncert, protože bude zpívat za doprovodu elektrického cimbálu své nejslavnější hity. A potom další bude Koncert pro mistra Shakespeara, kde bude například vystupovat Honza Sklenář. Je to koncert, který vznikl pro Letní shakespearovské slavnosti v Praze na texty a sonety Williama Shakespeara. A pak samozřejmě diváky čeká spousta představení. Divadlo Petra Bezruče, Dejvické divadlo, Aréna Ostrava a mnoho dalších.

V nové sezóně bude celkem 8 premiér. Do konce roku nás čeká také Hamlet. Tohle představení bude režírovat Pavel Khek.
Martin Sedláček, mluvčí Klicperova divadla Hradec Králové

Petře, od malička vás to tedy táhlo k divadlu? Byl jste vždy komediant?
Petr Kult: Asi ano. Doma sice trošku introvertnější, ale jinak ano. Ale to komediantství se už neprojevuje tolik ani ve společnosti. Už jsem se realizoval autorsky a nemám už takovou potřebu. Ale lidé, co mne znají, tak by možná řekli, že kecám.

Čtěte také

Kde se tedy vzala u vás láska k divadlu?
Petr Kult: To byla taková zvláštní náhoda. U nás v rodině se sranda vždy pěstovala a pak jsem se objevil, díky spolužačce z gymnázia, v hradeckých Jesličkách, tedy v ZUŠ. Tam jsem byl asi dva roky a pak už rovnou DAMU. Takže to bylo docela rychlé a ani pořádně nedovedu popsat, jak k tomu došlo.

Studoval jste tedy divadelní akademii. Klicperovo divadlo je vaše první angažmá?
Petr Kult: Druhé. Byl jsem na půl úvazku, stejně jako jsem tady v Klicperově divadle, ve Švandově divadle v Praze. A moc se na to zdejší angažmá těším. Jsem tady doma, takže vím, proč tady jsem, proč se mi tu líbí. Pro mne je snad ještě důležitější ono dění okolo divadla, vyhlášená aura hradeckého divadla a zdejší kultury. To mne moc baví. Mým velkým kamarádem je Michal Horák, spolu tvoříme mnoho rozmanitých věcí i do hudby, takže tady je opravdu velmi zajímavá kulturní skupina a krásné zázemí. A mnoho lidí, kteří odešli třeba studovat do Prahy, tak se rádo do Hradce vrací. Tedy podle mne je hodně zajímavé, co se tady děje a bude kulturně dít.

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Martine, kolik vlastně chystáte v nové divadelní sezóně premiér?
Martin Sedláček: Premiér bude celkem 8. Do konce roku nás čeká také Hamlet. Tohle představení bude režírovat Pavel Khek. Těch Hamletů na české divadelní scéně letos vzniká víc. Ostravské Divadlo Petra Bezruče dělá Hamleta, jihočeské divadlo dělalo Hamleta tento rok a bude s ním také na našem festivalu Čekání na Václava. Zkrátka bude i co porovnávat mezi jednotlivými divadly. Ale ještě bych rád pozval i na další naše akci, která bude 16. září v celém Hradci Králové a jmenuje se Zažít město jinak. Bude se to dít u Klicperova divadla, na Malém náměstí, v hradecké filharmonii. Sobotní odpoledne budou moci diváci prožít s našimi herci trošku jinak, než jsou zvyklí.

Jakub Schmidt, Petr Kult a Martin Sedláček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Petr Kult a Martin Sedláček z Klicperova divadla v Hradci Králové byli dnes našimi hosty. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související