Hygienici vyrazili do terénu a během prázdnin po celém kraji zkontrolují desítky dětských táborů

3. červenec 2019 09:41

Hygienici v Královéhradeckém kraji začali s kontrolami dětských táborů. A protože hlásit se jim musí všechny tábory, na kterých jsou přes tři desítky dětí, je jasné, že práce mají víc než dost. Přesto ale nejsou kontroly hygieniků jen povrchní a zběžné. Na táboře v Hájemství v obci Vítězná na Trutnovsku se o tom přesvědčil i reportér Tomáš Lörincz.

Zajímá je vše: od polštářů, přes kohoutky po prkýnka v kuchyni - kontroly na letních táborech

Kontroly na letních dětských táborech

Přes 210 táborů pro 15 500 dětí letos evidují hygienici v Královéhradeckém kraji. A víc než polovinu také navštíví a zkontrolují. A dělají to opravdu důkladně - prohlíží se doslova všechno: od stanů, přes kuchyň, skladování potravin, umývárny až po záchody. V posledních letech přitom nacházejí minimum problémů.

Hygienická kontrola na letním táboře se netýká jen kuchyně. I když právě v kuchyni strávili kontrolorky asi nejvíc času. A ptaly se i na připravovaný jídelníček.

Kontrolorku Hanu Rösslovou nezajímal jídelníček jen tak, s ním totiž souvisí i prohlídka skladu potravin. V něm strávili kontrolorky zhruba stejně času jako v samotné kuchyni. A nesledovaly jen data spotřeby surovin, ale například i to, jak dlouho je na táboře skladují.

Táborová hospodářka Hana Kuželková vysvětluje, že i když knedlíky v lednici mají ještě co do trvanlivosti nějakou rezervu, dostanou je děti na talíř hned.
„Když třeba někdo jede do města a přiveze nám čerstvé knedlíky, tak uděláme změnu. Měli jsme mít těstoviny, ale abychom zpracovali ony čerstvé knedlíky, tak jsme je dali hned dnes."

Oddělené lednice na zeleninu a na maso, sucho, čisto, všechno podle předpisů

Tábor v Hájemství má ve srovnání s dalšími stanovými výhodu, že je na dosah civilizace. A tak i když je stanový, jsou tu lednice, k dispozici teplá voda a v umývárnách dokonce masážní sprcha.

Splachovací záchody vypadají v tomto kontextu téměř jako samozřejmost.

Jeden o pár dnů prošlý Stoptussin v lékárničce, to byla jediná chybička, kterou pečlivé kontrolorky na táboře v Hájemství objevily.

Příměstské tábory znáte. Na Vrchlabsku se ale mohou děti přihlásit do přívesnických táborů

Mateřská škola, školka, děti, předškoláci, malování. Ilustrační foto

Nastal čas posledních příprav na letní tábory. Některé spolky a obce na Vrchlabsku dokonce pořádají takzvané přívesnické tábory. Přihlásit se můžou i děti předškolního věku. Zájem je i letos velký. Tématu se věnovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Že tento tábor projde s pomyslným plným počtem bodů, tomu hlavní vedoucí Vladimír Kuželka věřil:
„Samozřejmě, když kontrola přijede, tak se bojíme, asi jako v každém táboře, že se něco najde. Ale tím, že sem jezdíme opakovaně, tak co se týká sociálního zařízení, stanů a tak dále, už nic moc neměníme. Takže vždy projdeme velice dobře a nikdy jsme neměli žádnou závažnou výtku."

Podle kontrolorky Hany Rösslové nemají organizátoři a provozovatelé táborů s plněním předpisů obvykle potíže:
„V loňském roce bylo jen několik málo závad. Jeden tábor na celém Královéhradeckém kraji byl neohlášený, na dvou táborech byly zjištěny drobné nedostatky v ubytování dětí."

A tak v loňském roce nepadla od hygieniků ani jediná pokuta. I letos bylo na dosud kontrolovaných táborech zatím vše v pořádku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související