Tisíce dětí začaly své prázdniny na táboře. Vedoucí se je tam snaží vést k poctivosti a férovosti

2. červenec 2019 09:57

Začaly prázdniny a pro tisíce dětí v celém Česku jsou prvními zážitky ty tábornické. Letních táborů jsou v kraji desítky, pořádané různými organizacemi nebo i soukromníky. My se vydáme do Nemojova, u zahájení tábora skautů z Hostinného byl s mikrofonem reportér Tomáš Lörincz.

Skauti mají zážitky, které je učí odpovědnosti a samostatnosti. Vzniká kamarádství na celý život

Skauti z Hradce Králové při svém setkání - skautské dny

Přijďte si připomenout, jaké to bylo za totality. Čeká nás hradecká premiéra filmu Skauti bez lilie, doplněná o vzpomínky a živou debatu s Jirkou Koblížkem, vedoucím jednoho ze dvou skautských oddílů, které nepřerušily ani za časů totality svou činnost, a Joskou Novotným, člověkem, který byl jen ve špatnou dobu na špatném místě. 

„Stavíme zahajovací oheň. Bude to pagoda. Zapálí se jakoby čtyři světové strany a potom se zapálí oheň Velkého ducha," popisuje Ema, která se zdatně ohání sekerkou, svůj první tábornický úkol. Ten přišel na řadu hned několik desítek minut po příjezdu do tábora. Ještě před večeří nebo prvním nástupem.

Spolu s Terezou byly na práci jen dvě. Ale ne proto, že by jim další skauti nechtěli pomáhat.
„Protože tady plníme s Terkou odborku táborníka. A tam je jeden úkol, že musíme postavit zahajovací táborák, nebo ukončovací oheň."

Na skautském táboře v Nemojově se všechno bere snad ani ne přímo vážně, ale hlavně poctivě. Právě k poctivosti a férovosti se tam snaží děti vést. Ale třeba také k úctě ke státním symbolům. Proto nástup u státní vlajky nemohl chybět.

Zahájení tábora skautů z Hostinného v Nemojově

Děti, na kterých bylo na první pohled vidět, jak si začátek prázdnin užívají a jak se na tábornický život těší, berou tyto slavnostní chvíle opravdu vážně. A k táboru určitě patří. Třeba i při zapalování ohně Velkého ducha.

Skauti z Hostinného se dobře znají

Tahle parta vedoucích i dětí spolupracuje celý rok. 

Bobříky už skauti neloví. V Netolicích plní odborky a užívají si přírodu, dobrou partu a dobrodružství

Vedoucí tábora Miki (Michal Císař) před ranním nástupem

Les, louka, potůček, rybník. Místo dobře ukryté pod strání je jako stvořené pro letní dětský tábor v přírodě. Do Netolic u Sobotky v blízkosti Českého ráje se světlušky, vlčata, skauti a skautky ze střediska Brána Jičín každoročně těší. A už od budíčku tomu odpovídá i táborová atmosféra. My jsme totiž do netolického městečka s podsadovými stany vstoupili s mikrofonem časně ráno.

Vztahy a hodnoty se upevňují každým dnem a tábor je jen takovou špičkou ledovce, říká hlavní vedoucí tábora Lenka Mikešová:
„Protože jsou to děti, se kterými pracujeme přes rok, máme tedy přibrané dvě, tři, které jsou mimo skaut. Ale jsou to všechno děti, které známe, jsme s nimi zvyklí pracovat při schůzkách nebo i o víkendech, takže navzájem víme, co od sebe čekat. Ty vztahy jsou takové hlubší."

Tábor, to ale nejsou jen vážné věci. V dalších týdnech nebude chybět celotáborová hra nebo spousta další zábavy. Připraveno je i vzdělávání hravou formou. A samozřejmostí jsou písničky u táboráku.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související