Děti, kterým se na příměstském táboře líbí, potom chtějí znovu další o příštích prázdninách

27. červen 2019 10:18

Zájem rodičů o umístění dětí na příměstských táborech neklesá a je srovnatelný s minulými lety. Na některé turnusy zmizela volná místa už na přelomu jara a zimy, najdou se ale i tábory, které stále ještě mají volnou kapacitu. 

Příměstské tábory znáte. Na Vrchlabsku se ale mohou děti přihlásit do přívesnických táborů

Mateřská škola, školka, děti, předškoláci, malování. Ilustrační foto

Nastal čas posledních příprav na letní tábory. Některé spolky a obce na Vrchlabsku dokonce pořádají takzvané přívesnické tábory. Přihlásit se můžou i děti předškolního věku. Zájem je i letos velký. Tématu se věnovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Stovky dětí v Královéhradeckém kraji mají už zhruba od března jasno, jak stráví přinejmenším část prázdnin - už v té době je totiž rodiče přihlásili na příměstské tábory.

Příměstských táborů, tedy táborů, kde je o děti postaráno od osmé hodiny ranní do odpoledne, obvykle do šestnácti nebo sedmnácti hodin, jsou v kraji desítky.

Hned sedm jich během léta pořádá Středisko volného času Trutnov, které patří mezi ty organizace, které mají už dlouho vyprodáno, říká ředitel Střediska Josef Khol.
„Myslím si, že táborů děláme málo, oproti tomu, jaká je poptávka. Bavíme se třeba o 350 dětech."

Najdou se tábory, kde volná místa mají

Jakub Štěpánek spolupořádá sedm turnusů příměstských táborů v Praze, Pardubicích a Hradci Králové, každý z nich je pro sto dětí.
„Předprodeje máme už od ledna. Máme dostačující kapacity tábora, máme tedy ještě volná místa v každém termínu."

Je potřeba hledat a zkoušet. Oslovili jsme devět pořadatelů z celého kraje, volná místa mají dva, a možná by se našli i další. Podle samotných organizátorů přitom úplně nezáleží na tom, jakou tématiku všeobecný příměstský tábor nabízí.

Malování na obličej

Potvrzuje to Jakub Štěpánek.
„Asi se to nedá úplně říci. Ještě jsme to za ta léta nedokázali vypozorovat. Protože každý rok děláme jiná témata. Nedá se určit, jestli je větší zájem o komiksová témata, jako budeme mít letos, nebo olympijský park, který pořádáme každý rok."

Já chci maminku! Když se na táboře nedaří aneb problémy v dětském kolektivu. Jak je řešit?

Nástup dětí

Mgr. Lenka Půlpánová z Centra NOMIA v Hradci Králové v naší radioporadně. Téma: jak řešit problémy v dětském kolektivu.

Zájem je o specializované tábory, například taneční, fotbalové nebo florbalové, tam se volná místa shánějí teď už obtížně.

Jak ale říká Josef Khol, děti se zabaví na všeobecných příměstských táborech stejně, jako na těch specializovaných. Pořadatelé se na ně připravují hodně pečlivě.
„Když máte vymyšlený nějaký příběh, nebo nějaké téma, tak to opravdu v dětech probudí fantazii. Je to ale náročnější, než když se vám přihlásí děti, které chtějí hrát konkrétně třeba florbal nebo tančit. Tam je ta aktivita jasně daná. U táborů, kde se vymýšlí zábavné nové hry, tak se vedoucí trošku s tou přípravou víc natrápí."

Všechny tábory bez ohledu na pořadatele nebo téma mají jedno společné: děti, kterým se tam jednou líbí, se pak chtějí vracet i o dalších prázdninách, podle organizátorů to je i nadpoloviční většina.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související