Hudba je především o tom, co do ní kdo dokáže ze sebe přidat, říká skvělý klavírista Matyáš Novák

2. květen 2023

Matyáš Novák je úžasný muzikant z Hradce Králové, o kterém jste určitě už slyšeli, protože tak velkých talentů se mnoho nerodí. Na klavír začal hrát už jako dítě, snad v pěti letech, je absolventem Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a konzervatoře v Pardubicích, aktuálně studuje na Hudební akademii múzických umění v Praze. 

Zároveň je Matyáš Novák absolventem věhlasné klavírní akademie v italské Imole a vítězem mnoha národních a mezinárodních soutěží.

Matyáš Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Matyáš Novák (*20. 6. 1998)

začal hrát na klavír v pěti letech. Je absolventem Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a Konzervatoře Pardubice. V současné době je studentem Akademie múzických umění a absolvoval věhlasnou klavírní akademii „Incontri col Maestro“ v italské Imole. Matyáš Novák je vítězem mnoha klavírních soutěží doma i v zahraničí.

Jak si užíváte jaro? Včera bylo krásně, ale vy jste prý pracoval?
Je to tak. Co se toho uměleckého života týče, tak tam to není úplně o pracovních dnech a víkendech, je to takový mix. Máte pravdu, včera jsme měli májové Tváří v tvář, což je akce v Kostelci nad Orlicí, kterou pořádá agentura Kinský Art Media. Majitel zámku pan František Kinský provádí návštěvníky zámkem, provede je jednou polovinou, následuje můj recitál a pak návštěvníky provede zase druhou polovinou zámku. A jsou to tři koncerty v jednom dni.

Čtěte také

Slyšel jsem, že tam jezdí prý za vámi oběma lidé z celé republiky. Akce jsou to velmi oblíbené.
Ano, už jsme měli dokonce návštěvníky i ze Slovenska. Popularita těchto setkání neustále narůstá. Konají se zhruba jednou za měsíc v té hlavní turistické sezóně, protože v zimě se zámek nevytápí úplně na pokojovou teplotu, to bychom tam asi zmrzli. Ale přes léto je to asi tak každý měsíc.

Jak vznikla spolupráce mezi vámi a panem Františkem Kinským?
Myslím, že spolupracujeme asi tři roky, a setkali jsme se, jak už to tak bývá, úplnou náhodou. Měl jsem akci na zámku, kde jsem ale vystupoval pro úplně někoho jiného. A pan Kinský se tam objevil a tak jsme se seznámili.

Teď chystáte také koncert v sále Filharmonie Hradec Králové, který bude zítra. Ale zvát na něj prý už nebudeme, protože už je vyprodáno.
Díval jsem se včera, jak to vypadá se vstupenkami, a myslím, že tam byla ještě čtyři místa na stání. Nevím, jak je to dnes, ale mám obrovskou radost, protože jsem skutečně vyprodal celý sál včetně přístavků. Moc děkuji všem a budu se snažit, abych nikoho nezklamal.

Účast na soutěžích je důležitá, člověk se může poměřit s ostatními. A nutí vás to skladby dopilovat opravdu do těch nejmenších detailů.
Matyáš Novák, klavírista

Co budete na koncertě hrát?
Připravil jsem si takový průřez tím, co se vyžaduje na světových klavírních soutěžích. Protože jsem si říkal, že je dobré, aby posluchači zažili přesně ty skladby, které se tam hrají. Takže to bude možná malinko náročnější posluchačsky, ale zase to bude pestřejší. Máme tam skutečně od Bacha, což je baroko, až po Albanese, což je přelom 19. a 20. století. A zařadil jsem i dvě vlastní fantazie na Rusalku a Vltavu, což je transkripce Smetanovy symfonické básně. Snažil jsem se co nejvíce respektovat text celé symfonické básně a tím, že Smetana vytvořil i verzi pro čtyři ruce, tak mi hodně pomohl, protože jsem zkombinoval onu orchestrální verzi a právě verzi pro čtyři ruce a vytvořil jsem verzi pro dvě ruce ve stylu Ference Lizsta, který tyto transkripce vytvářel. Začínáme zítra od 19:30 hodin.

Vy jste vítězem mnoha klavírních soutěží. Je to důležité pro muzikanta účastnit se soutěžních kromě klasického koncertování?
Určitě je to nesmírně důležité, protože právě na soutěžích se člověk může poměřit s ostatními. Může zjistit, jak na tom je. A obrovská výhoda je v tom, že právě soutěže vyžadují většinou průřez celým pianistickým repertoárem. Takže to člověka donutí nastudovat skutečně obrovské kvantum nových skladeb, které se vyžadují na soutěžích. Takže se tím hráč obrovsky posune. A ještě je tam jedna výhoda, že je člověk nucen skladby dopilovat do těch nejmenších detailů. I to má velký vliv na umělecký vývoj.

Čtěte také

Co je pro klavíristu nejdůležitější? Je to technika, nebo pojetí té skladby?
Je to spojení. Je to všechno dohromady. Tak samozřejmě bez dobré techniky dnes vůbec na pódium ani nemusíte vylézat, to má úplně každý. A pak je to o tom, co do té skladby kdo dokáže ze sebe dát.

Vy prý máte absolutní sluch. Nevadí vám třeba nějaké falešné tóny, když někde něco skřípne nebo vrzne?
Ne, to spíš vyloženě nějaké falešné souzvuky. Ale to si myslím, že vadí každému člověku, který má přirozený hudební sluch.

Co vaše záliby? Víme, že jste vášnivý chovatel drůbeže, pak jste začal pěstovat i brambory a zeleninu. A v oblibě máte také vlaky.
Ano, vlakem jezdím hodně. Teď jsem zrovna měl koncert v Horním Slavkově, což je na Karlovarsku, a při té příležitosti jsem navštívil zrušenou trať z Lokte do Horního Slavkova. A to bylo skutečně nádherné.

Čtěte také

Vaším snem je prý projet všechny tratě, které tady u nás v Česku máme. A už jste jich asi nějakých 70 procent absolvoval. Je to tak?
Jsem už na nějakých čtyřech pětinách těch tratí, ale poslední dobou se to moc nezměnilo, protože úplně nestíhám nějaké výletování. Ale věřím, že o prázdninách zase čas mít budu.

Co ještě rád děláte, když máte čas?
Toho času mnoho nezbývá, protože skutečně ráno vstanu a přes celý ten den to vlastně jede. Musím cvičit na klavír, musím za drůbeží, teď je mnoho věcí okolo organizace koncertů. Takže se opravdu snažím využít každou minutu, každou sekundu v tom dni, když to jen trochu jde.

Co vás čeká v nejbližší době? Blíží se také oslava vašich pětadvacátých narozenin a u té příležitosti jste pro své fanoušky také něco v Hradci Králové připravil.
Je to tak. Pokud se budeme držet hradeckých akcí, tak kromě zítřejšího koncertu mě v blízké době čekají celkem tři. A jedna akce se pojí právě s mými pětadvacátými narozeninami. Bude to vystoupení v Knihovně města Hradce Králové přímo v den mých narozenin 20. června. A rozhodl jsem se to pojmout spíše jako besedu. Připravím si nějaké povídání o důležitých milnících mého čtvrt století a to samozřejmě doplním nějakými hudebními ukázkami. Další akce je také velmi zajímavá, méně typická, ta se bude konat 9. září letošního roku v Petrof Gallery. Jedná se o začínající oslavy 160. výročí založení firmy Petrof.

Piana značky Petrof patří mezi vaše oblíbené nástroje? A poznáte klavír i podle značky?
Samozřejmě, určitě. Ale záleží, kdyby to byly nějaké méně známé značky, které nemám tak ohrané, tak možná ne. Ale základní rozdíl, řekněme, mezi Petrofem, Bechsteinem a Steinwayem, Bösendorfem, to bych asi poznal.

A ten další koncert?
Poslední hradecký, co se letošního roku týče, už tradiční adventní koncert v Petrof Gallery, kam skutečně všechny srdečně zvu, protože to je každý rok opravdu nádherné. Tento koncert se bude konat 12. prosince letošního roku.

Tak ať se vám Matyáši daří. Vím také, že jedete teď také na velmi prestižní soutěž do Španělska. Budeme držet palce. Naším hostem byl Matyáš Novák, vynikající český klavírista z Hradce Králové.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.