Hradečák Matyáš Novák se chystá na semifinále prestižní klavírní soutěže Franze Liszta v Utrechtu

5. březen 2020

Hostem Českého rozhlasu byl Matyáš Novák, mimořádně nadaný mladý klavírista, hrdý Hradečák, který se právě připravuje na semifinále prestižní světové klavírní soutěže v nizozemském Utrechtu, kam se dostal jako jediný Čech.

Čtěte také

Mladý, ale už známý a úspěšný klavírista Matyáš Novák v domku u babičky na okraji Hradce Králové hraje, zkouší a připravuje se na koncerty. Z Hradce Králové potom cestuje doslova do celého světa. Hrál už v Norsku, Číně, Spojených státech, v Itálii i na Slovensku.

Je rozdíl koncertovat tzv. na venkově nebo v Carnegie Hall v New Yorku? Jak se dojíždí studovat hru na klavír do Itálie? Vnímá hradecký rodák, že klavírní akademie sídlící v Imole, je ve městě s tradicí zavodů Formule 1?

Romana Pacáková a Matyáš Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

S moderátorkou Romanou Pacákovou si Matyáš povídal o prestižní mezinárodní klavírní soutěži Franze Liszta, na jejíž semifinále se aktuálně připravuje spolu s dalšími třinácti klavíristy z celého světa.

12. ročník této významné soutěže, která se koná od roku 1986, proběhne ve dnech 17. až 28. března 2020 v holandském Utrechtu.

Od roku 2017 má soutěž specifický formát. Klavíristé, kteří se ucházejí o účast v tomto klavírním podniku, nejprve odešlou vyplněnou přihlášku spolu s nahrávkou. Na základě zaslaných podkladů jsou vybráni účastníci výběrových předkol, která proběhla na konci srpna a v září v Šanghaji, Moskvě, Utrechtu a New Yorku.

Podle Matyášových vlastních slov je účast v této soutěži jedním z jeho splněných hudebních snů.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.