Letem světem s klavíristou Matyášem Novákem. Je rozdíl koncertovat na venkově nebo v Carnegie Hall?

V dalším pokračování talk show “Na cestách s Petrem Voldánem” naše cestování na rozhlasových vlnách provázela hudba. Konkrétně - kromě obvyklých písniček mezi rozhovorem - to je klavír. Vydali jsme se totiž za mladým, ale už známým a úspěšným klavíristou Matyášem Novákem. 

Měli jsme to vlastně jen kousek, na okraj Hradce Králové, kde v domku u babičky Matyáš často zkouší a připravuje se na koncerty. A protože z Hradce Králové už cestuje doslova do celého světa, zavítáte s námi do Norska, Číny, Spojených států, do Itálie i na Slovensko.

U babičky v pokojíku s Matyášem Novákem

Ale cestovat budeme v naší “cestovatelské” hodince třeba i do vesničky Čistěves. V obci ani ne patnáct kilometrů od Hradce Králové vystupuje Matyáš Novák už několik let pravidelně.

Čtěte také

Je rozdíl koncertovat tzv. na venkově nebo v Carnegie Hall v New Yorku? Jak se dojíždí studovat hru na klavír do Itálie? Vnímá hradecký rodák, že klavírní akademie sídlící v Imole, je ve městě s tradicí zavodů Formule 1?

Proč se klavírista učil zahrát hymny šestnácti států a která z nich se mu líbí nejvíc? Který skladatel ho oslovuje nejvíc? Odpovědi na tyto i mnoho dalších otázek uslyšíte v pořadu “Na cestách” s mým hostem, klavíristou Matyášem Novákem.

A bude to v jednu chvíli cestování veskrze hudební - požádal jsem totiž mimo jiné Matyáše, aby nás “vzal” do sousedních zemí prostřednictvím známých skladatelů a jejich skladeb.

Klavírní virtuos Matyáš Novák

Ale nebudeme cestovat jen s hudbou - kromě toho, že je mladý klavírista znamý unikátním koníčkem jako chovatel slepic, jsou jeho vášní také železnice.

A uslyšíte, že jsem ho nezaskočil ani názvy lokomotiv “Brejlovec” nebo “Zamračená” nebo že mi klavírista s neobyčejnou pamětí poradil z hlavy i vlakové spoje pro cestu z Hradce Králové ve směru na Českou Skalici. V hlavě má totiž nejen notové předlohy skladeb světových mistrů, ale i jízdní řády.

Čtěte také

Tak jsme se i “pokochali” modelovým vláčkem a Matyáš měl radost z podarované klasické jízdenky na vlak...

Už je vám asi jasné, že je nesmírně zajímavé cestovat s klavíristou Matyášem Novákem hudbou, světem i jeho koníčky a tak si poslechněte, jak jsme si o tom všem v pohodovém prostředí pokojíku jeho babičky, pochopitelně u klavíru, popovídali.

Těšíme se na vás s Matyášem na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v obvyklém pondělním čase po 18. hodině. A věřím, že tu pohodu u klavíru přeneseme v čase blížících se vánočních svátků i k vám domů.

Váš Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související