Chcete zahrát svoji oblíbenou skladbu skvělým pianistou? Matyáš Novák vám přání splní!

11. duben 2020

Koncerty a hudební vystoupení jsou zrušeny. Jednadvacetiletý klavírista Matyáš Novák z Hradce Králové našel cestu ke svým posluchačům navzdory epidemii onemocnění covid-19. Prostřednictvím svého facebookového profilu hraje svým příznivcům skladby na jejich přání. 

Matyáš ze dne na den přináší nové kompozice napříč styly a žánry. Každé video navíc doplňuje úvodním slovem, ve kterém se snaží interpretovanou muziku víc přiblížit široké veřejnosti.

Jak tento unikátní projekt vznikl?

11. března 2020 byly v důsledku mimořádných opatření uzavřeny školy, o pár dní později byla zrušena mezinárodní soutěž Ference Liszta v Utrechtu, kam Matyáš Novák postoupil jako jeden ze 14 semifinalistů z celého světa. A samozřejmě byly zrušeny všechny plánované koncerty.

Čtěte také

Jedinou možností pro interpreta, jak zůstat v kontaktu se svým publikem a hrou na klavír, bylo studium nového repertoáru.

„Vždy jsem se učil rychle, tak mě napadlo požádat posluchače o tipy na nové skladby. A nakonec jsem se rozhodl začít plnit přání posluchačů prostřednictvím sociální sítě Fecebook," usmívá se talentovaný Matyáš Novák.

Jednadvacetiletý klavírista Matyáš Novák je vítězem mnoha domácích i světových soutěží.

Matyáš Novák hraje pro radost skladby na vaše přání

Koncertuje doma i v zahraničí, se svými recitály se představil v mnoha zemích Evropy, v Thajsku a v USA.

Čtěte také

V letech 2015 a 2016 absolvoval dvě úspěšná koncertní turné po Číně. V roce 2017 debutoval v newyorské Carnegie Hall.

Je absolventem Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové a Konzervatoře Pardubice ve třídě prof. Jitky Fowler Fraňkové. V současné době studuje na Hudební akademii múzických umění ve třídě prof. Ivana Klánského.

Zároveň je studentem věhlasné klavírní akademie Incontri col Maestro v italské Imole ve třídě prof. Borise Petrushanského.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.