Hřebeny Krkonoš na tři dny ožívají závodem psích spřežení. Startuje „srdcovka“ Ledová jízda

5. únor 2022

Krkonošská „Ledová jízda“, náš nejstarší a nejtěžší závod psích spřežení, po dvouleté přestávce odstartuje dnes z Pece pod Sněžkou. Pověstná „Ledovka" je tří etapovým závodem expedičním. Znamená to, že na noční bivaky a 150 kilometrů náročným horským terénem, si musí posádky vézt veškeré vybavení s sebou.

Čtěte také

Pozvánku posíláme od jednoho z nejlepších našich i evropských musherů Jiřího Vondráka.

Vidím psí smečku vždy zapřaženou, ale spatřit ji na volno, to je teprve zážitek. Ještě se mi je ani nepodařilo spočítat. Kolik jich je? „45 či 46. Teď je náš běžný zápřah 10 psů. Jsou to Alaskani, což je je zkrácený název pro Aljašského saňového psa, který se také nazývá Aljašský závodní pes.

„Vyšlechtěné plemeno psa pro saňové sporty. Dva roky jsme nikde nebyli, takže se moc těšíme na to, že se konečně svezeme spolu s kamarády.

Čtěte také

Ledová jízda, tři etapy, 150 kilometrů. noční bivaky, letos start z Pece pod Sněžkou. „Je to nejstarší závod, který se v České republice jezdí. Letos nás čeká už 28. ročník. Jde o memoriál našeho polárníka, doktora Václava Vojtěcha. Expediční závod, jediný vyloženě nekomerční. Je to o vztahu k přírodě a ke psům a také o kamarádství.

„Jezdí dvoučlenná posádka. Musher, což jsem já, a běžkaře mi dělá David Chaloupský, se kterým už pojedeme myslím osmý ročník. To je člověk absolutně bezkonkurenční.

A kdo vede smečku?

„Už dlouhá léta Luďa. Letos to bude asi jeho poslední závodní sezóna. Pohybujeme se po tratích, které máme povolené a schválené Správou Krkonošského národního parku. Tedy po úbočí Liščí hory, kolem Světlé hory a nejdále nad Strážným kolem Struhadel.

Čtěte také

Za námi jsou nádherné pláně a Černá hora, doufejme že závodu bude počasí přát a vydrží.

„Startuje se v sobotu večer, počasí je hlášené opět trochu větrné. Ale jak se říká, není špatné počasí, je jen špatné oblečení nebo špatné vybavení. Ledovou jízdu chce aspoň jednou vyhrát každý. Pro nás to znamená, být na bedně nebo alespoň hodně vysoko. Je to náš srdeční závod. Těšíme se, že se budeme pohybovat po horách na nádherném prašanu, dodává s úsměvem Jiří Vondrák.

Mush go!

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.