Hradečtí zastupitelé nechtějí aby město stavělo silnici k plánované obchodní zóně v Kuklenách

27. duben 2022 08:23

Hradecká radnice by na sebe neměla brát závazek postavit některé úseky nové Zelené ulice ke zvažovanému Shopping parku v Kuklenách. Zastupitelé odmítli memorandum, které by změnilo dohodu z roku 2010. Podle ní má investor postavit napojení na silnici I/11 i silnici, která odvede dopravu od budoucího Shopping parku do centra města. 

Čtěte také

Své zájmy přišlo na jednání zastupitelstva podpořit i několik lidí přímo z Kuklen.

Rozhodnutí zastupitelů je potěšilo, rizika, že obchodní zóna v jejich blízkosti vyroste a doprava výrazně zhoustne, je ale nezbavilo, vysvětluje náměstek primátora Jiří Bláha z ODS. „Nikdo nezrušil usnesení zastupitelstva z roku 2010 - Změna územního plánu č. 173. Je stále v platnosti. Pokud investor bude na svém záměru trvat, tak může pokračovat v procesu EIA. Těžko předjímat, jak se k tomu investor postaví.“

To, že by město nemělo soukromému investorovi financovat jeho záměry, a že tedy z rozpočtu desítky miliónů korun na přístupovou silnici nepůjdou, považuje většina zastupitelů za logickou věc.

Čtěte také

„Je nesmysl dělat další obří obchodní centrum s 1 800 parkovacími místy. A je potřeba aby ony komunikace investovali investoři a nikoliv město, říká například opoziční zastupitel Martin Hanousek ze Zelených.

Podporu ale navržené memorandum nenalezlo ani mezi zastupiteli bývalé koalice. Pro byli pouze tři zastupitelé.

Odmítavě se k finanční spoluúčasti na dopravní obslužnosti Shopping parku staví i náměstek primátora Pavel Marek z hnutí ANO. „Tam to vzbuzuje opravdu spoustu otázek. Jaké budou skutečné náklady? Kdy se to bude realizovat? Nám se může stát, že celé to řešení bude stát skutečně stovky milionů korun z rozpočtu města. A my dnes víme, že nemáme ani na energie pro dopravní podnik.

Čtěte také

Teď tedy záleží na investorovi, jestli se do projektu vůbec pustí. Vyjádření investora, developerské společnosti Endeta, zatím nemáme, obyvatele Kuklen verdikt zastupitelů potěšil. Naděje na to, že obchodní zóna, které lidé z okolí moc nefandí, nakonec vůbec nebude, se prý zvětšila.

Potěšil i ten fakt, že se o tématu živě diskutovalo.

„Je to pouze drobné vítězství. Ale současně je to jasný signál toho, že Kukleňáci, a vůbec občané Hradce Králové, dali najevo, že jim to není jedno, říká třeba Jan Rybář, jehož rodina v Kuklenách žije.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související