Uzavřenou křižovatkou Fortna v Hradci Králové se stále řidiči pokoušejí projíždět. A padají pokuty

11. duben 2022 08:45

Oblast křižovatky Fortna a Moravského mostu v Hradci Králové je kvůli opravám už jedenáctý den uzavřena. Značky zákazu vjezdu ale pořád řada řidičů nerespektuje, což přináší problémy. Přímo na místě zjišťoval informace reportér Tomáš Lörincz.

Samotná křižovatka už je neprůjezdná nějakou dobu, ale teď opravdu i fyzicky. Ze silnice zmizel asfalt projet od nemocnice na vnitřní městský okruh nejde.

Čtěte také

Pořád platí zákaz vjezdu automobilů přes most, s výjimkou autobusů městské hromadné dopravy, které ve směru od nemocnice zatáčejí hned za mostem doprava a po objízdných trasách se dostanou do centra.

Osobní auta ovšem touto trasou nesmí a právě proto zde namátkově hlídají strážníci. Stál jsem před mostem zhruba půl hodiny a viděl jsem jedno osobní auto, které most přejelo.

Teď jsem na druhé straně za řekou Orlicí, před zdravotnickou školou přímo na okruhu a tady se už za deset minut objevilo hned několik aut, která dojela až k samotné stavbě na křižovatce Fortna a zde se otáčejí ve chvíli, kdy řidiči zjistili, že to zkrátka projet opravdu nejde, kvůli chybějícímu asfaltu.

Jak často dodržování zákazu vjezdu hlídají strážníci a kolik pokut už udělili?

Podle velitele dopravky hradecké městské policie Pavla Sükeho jsou na místě každý den několikrát. Kapacity na to, aby stáli na téhle jedné křižovatce celý den nemají, ale i tak už rozdali desítky pokut za desítky tisíc korun.

Například ke konci minulého týdne vybrali za jediný den dvacet tisíc - pokuta je v tomhle případě obvykle pět set korun a není výjimkou, když za jediný den takových pokut udělí strážníci třeba čtyřicet.

Pokutu ale nemusí dostat jen řidiči, že?

Je to tak, protože do oblasti stavby je i zákaz vstupu chodců.

Čtěte také

Podle strážníků je to především kvůli tomu, že stavební stroje mohou někoho zranit, jenže ani s tímhle zákazem si řada lidí hlavu moc neláme. Jde především o studenty nedalekých škol.

Před osmou hodinou ráno se i dnes objevilo pár takových, kteří si cestu zkrátili místy, která jsou označena značkou zákaz vstupu chodců.

Dodejme ještě, že na křižovatce vzniká kruhový objezd, který by měl zamezit dosud běžným dopravním komplikacím, a že pracovat se tady bude nejspíš až do konce roku.

Jak dlouho bude trvat, než si řidiči a chodci zvyknou, těžko odhadovat.

Rekonstrukce křižovatky Fortna - objízdné trasy
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související