Hradecký magistrát chystá další kolo jednání se starosty okolních obcí, využívajících služeb MHD

28. září 2023 19:23

Hradecký magistrát se chystá na další kolo jednání se starosty okolních obcí, využívajících služby hradecké městské hromadné dopravy. Linkové autobusy MHD zajíždějí například do Stěžer, Vysoké nad Labem nebo Předměřic. Obce platí za služby MHD kolem 60 korun za kilometr a i když je to podle nich dost, redukovat počty spojů se zatím většinou nechystají. 

Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. Mají tedy obce vůbec na výběr?
Na výběr je vždy, ale další varianty zatím buď nejsou reálné nebo sebou nesou takovou ztrátu komfortu pro obyvatele, že obce raději platí.

Čtěte také

Redukce spojů nebo úplné zrušení linky MHD by bylo složité ve všech oslovených obcích už proto, že pro řadu obyvatel - především starších - jde často o jedinou možnost, jak se dopravit například k lékaři. Autobusy MHD využívají třeba i studenti, jezdící do středních škol v Hradci a podobně.

No a druhá varianta se týká častějšího využívání takzvaných "modrých" autobusů, tedy meziměstských linek, které v těchto obcích staví. K tomu by ale bylo potřeba, aby začala fungovat jednotná jízdenka pro MHD a krajské autobusy. Pak by tuto možnost asi cestující využívali častěji.

Vědí už jednotlivé obce, jak se k případnému prodloužení smlouvy postaví? Připomeňme, že smlouva je zatím do konce roku.
Nový návrh přišel na obce v minulých dnech. Třeba v Předměřicích se o něm dozví na začátku příštího týdne rada města. Například Stěžery budou o smlouvě s hradeckým magistrátem jednat na nejbližším zasedání zastupitelstva.

Čtěte také

Podle nezávislé starostky Dagmar Smetiprachové bude samozřejmě záležet na penězích, ale zatím nepředpokládají, že by redukovali spoje. A to přesto, že částka pravděpodobně vzroste.

Zásadní změny nepředpokládají ani ve Vysoké nad Labem, i když právě třeba tyhle dvě obce jsou typickým příkladem toho, že by možná jednotná jízdenka do budoucna jejich postoj změnila.

Naopak Divec, obec východně od Hradce Králové, nic měnit nechce a nebude. A podle nezávislého starosty Romana Hrnčíře by zrovna v Divci jednotná jízdenka nebyla řešením, protože modré autobusy nezajíždějí přímo do obce a nutit zejména seniory chodit na hlavní silnici víc než kilometr obec určitě nechce.

O myšlence jednotné společné jízdenky se mluví už poměrně dlouhou dobu, tak v jaké fázi je to nyní?
Hejtman Martin Červíček z ODS už podle svých slov inicioval jednání s primátorkou Hradce Pavlínou Springerovou z HDK.

Čtěte také

A zdá se, že by kraj s městem snad měly najít společnou řeč. „Před časem jsem oslovil paní primátorku, která tuto výzvu přijala za svou. Jsme domluveni na jednání, která by měla vést k tomu, že si vyjasníme podmínky, za kterých by to mohlo fungovat."

„V tuto chvíli shromažďujeme podklady a já pevně věřím, že tuto službu občanům Královéhradeckého kraje co nejdříve zajistíme," dodává Martin Červíček.

Důležité je především doladit spravedlivé rozdělení tržeb a také technické záležitosti. Zmizela ale jedna překážka, která zavedení společné jízdenky bránila - ve spojích hradecké MHD už jsou odbavovací terminály, které by dokázaly bezkontaktní kartu IREDO načíst.

Jak dlouho ale vše potrvá, to se zatím nedá odhadnout. Jednání mohou skončit úspěšně už letos, ale třeba také až za rok, uvedl hejtman Martin Červíček.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související