Hradec Králové zatím nezvýší jízdné v MHD, lidé si ale naopak připlatí za vstup do městských lázní

11. prosinec 2022 07:43

Jízdné v královéhradecké hromadné dopravě zatím zůstává na současných cenách. Zvýšené výdaje dopravního podniku ve výši 86 milionů korun pokryje město ze svého rozpočtu. Rozhodla o tom na svém posledním zasedání rada města. Veřejnost také informovala o záměru postavit v příštích letech  v Hradci Králové nový stacionář pro postižené.

„V této chvíli nepřipadá v úvahu nějaké zvýšení jízdného,“ prohlásil první královéhradecký náměstek primátorky Miroslav Hloušek z ODS.

Čtěte také

Ani omezení spojů teď podle něj není na stole. Nejdříve si chce rada nechat zpracovat analýzu hospodaření dopravního podniku. Prozatím rozhodla, že mu dá v příštím roce na fungování 380 milionů korun, což je zhruba o 30 procent víc než byl původní plán na letošek.

Navýšení má pokrýt ztráty způsobené navýšením cen energií, náhradních dílů nebo oprav, pokračuje Miroslav Hloušek z ODS. „Samozřejmě i mzdových prostředků, protože nám jde o to udržet řidiče a nechceme, aby odcházeli.

Čtěte také

Analýzu chce rada mít hotovou do poloviny příštího roku. Podle ní se pak rozhodne, jestli hromadnou dopravu v Hradci nechá na stávající úrovni, případně nějakým způsobem rozšíří a jak naloží s jízdným. To se v Hradci Králové nezvyšovalo přes šest let.

Rada města také začala chystat stavbu stacionáře pro zdravotně postižené. Stát má ve čtvrti Třebeš v objektu technických služeb.

Čtěte také

„Protože je to pod dotací, dostaneme na uznatelné náklady tuším 85 procent zpátky dotaci. Ale musí to být postaveno do roku 2027, tedy je to časově docela napnuté. Cena odhadnutá ve studii je někde kolem 200 milionů korun, popisuje náměstek primátorky Pavel Vrbický z Pirátů.

Koalice se dále shodla například na zdražení vstupného do plaveckého bazénu a akvacentra od nového roku až o 20 procent podle typu vstupenky.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související