Nový taktový jízdní řád hradecké MHD, autobusy už také projíždí dál opravovanou křižovatkou Fortna

1. září 2022 08:48

Autobusy a trolejbusy hradecké městské hromadné dopravy jezdí ode dneška podle nového jízdního řádu. Současně s tím se vozy vrátí na částečně opravenou křižovatku Fortna v centru Hradce Králové. A právě odtud nám více informací řekne reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Autobusy a elektrobusy už opravdu projíždějí po nově vybudovaném kruhovém objezdu. Nadále ale platí zákaz vjezdu automobilů i vstupu chodců a bude to tak zhruba až do konce roku.

Stavbaři totiž dál pracují na opravě přilehlého Moravského mostu, tedy jedné jeho poloviny. Kvůli tomu se na trasu také ještě nemohou vrátit trolejbusy, elektrické trolejbusové vedení je sice již hotové, ale právě kvůli pokračujícím pracím zatím není pod proudem. A to bude trvat až do začátku října.

Jak je to teď se zastávkami v této oblasti?

Čtěte také

Řádná zastávka Zimní stadion ještě není v provozu, nejsou tu totiž hotové chodníky. Ty budou stavbaři dodělávat do konce roku. Místo toho dopravní podnik zřídil dvě zastávky náhradní. Zastávka Zimní stadion se posunula do Komenského ulice a zastávka Zimní stadion B nově vznikla u budovy Střední průmyslové školy strojí a u Studijní a vědecké knihovny.

Mezi těmito dvěma zastávkami by ovšem dosud nemělo být možné projít. To znamená, že chodec, pokud chce pěšky přejít přes Moravský most, tak by měl použít lávku přes řeku Orlici u zimního stadionu.

Ode dneška tedy platí nový, takzvaný taktový jízdní řád. Připomeň, co to znamená a jaké změny přináší?

Čtěte také

Jednoduše jde o zpravidelnění dopravy. Týká se to většiny linek, ne úplně všech, ale autobusy a trolejbusy budou jezdit v pevných časových intervalech nebo-li taktech. Konkrétně například každých 15 až 20 minut.

Pro cestující má tak být doprava přehlednější, protože budou časy odjezdů z jednotlivých zastávek zapamatovatelnější a každou hodinu stejné. Kromě toho, díky jinému systému přestávek než dosud dopravní podnik ušetří několik řidičů, což mu pomůže s dlouhodobým problémem nedostatku šoférů.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související