Hradecký dopravní podnik omezí od srpna dvě linky MHD. Chybí dostatek řidičů na zajištění spojů

28. červenec 2022 07:58

Od začátku srpna v Hradci Králové nevyjedou dvě linky městské hromadné dopravy. Dopravnímu podniku znovu chybí řidiči na pokrytí spojů. Podrobné informace zjišťoval přímo na hradeckém terminálu hromadné dopravy reportér Jakub Vik.

Čtěte také

Z terminálu hromadné dopravy v Hradci Králové od příštího týdne nevyjede trolejbusová linka číslo 4, která jezdí do zastávky Pod Strání. A také elektrobusová linka číslo 8 jezdící do Malšovic. Podle dopravního podniku jsou právě tyto dvě linky méně vytížené a proto padla volba na ně.

Výluka by na těchto dvou linkách měla trvat do konce srpna. Od září by potom měl platit úplně nový, takzvaný taktový jízdní řád MHD.

Můžeme vysvětlit, co to znamená taktový jízdní řád?

Znamená to, že linky pojedou v pravidelných, například v desetiminutových, patnáctiminutových nebo dvacetiminutových intervalech. A pro cestující by tak měly být lépe zapamatovatelné odjezdy z jednotlivých zastávek.

Čtěte také

Nový jízdní řád by také měl reagovat právě i na nedostatek řidičů. Podle náměstka primátora Pavla Marka za hnutí ANO to může znamenat, že po změně bude v celkovém objemu vyjíždět méně spojů.

Kolik řidičů teď dopravnímu podniku chybí?

V tuto chvíli je zhruba 30 řidičů dlouhodobě nemocných a 14 pozic řidiče je dlouhodobě neobsazeno, nedaří se na ně najít zájemce. A k tomu ještě skoro 40 šoférů čerpá řádnou dovolenou. Od začátku roku je to tedy stále stejný stav, ale zejména kvůli současným dovoleným už podle dopravního podniku nebylo možné dosavadní provoz zachovat.

Čtěte také

A to ani s posilami z technických nebo administrativních pozic. Podle mluvčího podniku Františka Meduny by samozřejmě šlo řidiče na dovolené neuvolnit, ti by ale brzy vyčerpali všechny možnosti přesčasů a dovolenou by si stejně museli vybrat později. Tedy problém by se jen odsunul do budoucnosti.

Jak se dopravnímu vedení daří nábor nových řidičů?

Dopravní podnik teď doufá, že do konce roku dokáže přijmout asi 10 nových uchazečů. Zároveň ale počítá s tím, že řádově 5 až 10 řidičů naopak ztratí. Protože ti odejdou kvůli vysokému věku do důchodu.

Červnový nábor nestačil a podnik nadále hledá další posily.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související