Hradecká múza Iva Marešová: Chystáme vzpomínku na Zuzku Navarovou. Ta byla vždy mou velkou inspirací

27. květen 2024

Královéhradecká rodačka, zpěvačka Iva Marešová, si z předávání výročních cen města Hradce Králové odnesla Hradeckou múzu za mimořádný kulturní počin. Ivu můžete znát z muzikálů Excalibur nebo koncertů kapel Precedens, Deset očí, je také spoluzakladatelkou kapely Razam. A právě společný koncert s Filharmonií Hradec Králové uchvátil publikum natolik, že je z toho letošní Hradecká múza.

Gratuluji k ocenění. Co to pro vás znamená, být hradeckou múzou?
Děkuji moc. Ocenění je pro mě takové pěkné přivítání doma, protože já jsem před nějakou dobou více zakotvila v Hradci než v Praze, kde jsem žila dvacet let. Ale především mi vždy vytane na mysli, že to samozřejmě není jen má cena, protože na tom koncertě pracovalo mnoho lidí a největší dík určitě patří klukům z kapely Razam. Především Radek Doležal a Saša Yasinski, kteří udělali většinu aranží, Marko Čaňo také aranžoval jednu píseň. A v neposlední řadě také hradeckým filharmonikům, protože hráli skvěle. Ředitel filharmonie Vladimír Šrámek byl tomu projektu nakloněný od začátku a tak jsme měli s kapelou pocit, že tvoříme dohromady s filharmonií, že to je společná tvorba. Takže jsem za to nesmírně vděčná.

Není to jen má cena, protože na koncertě pracovalo mnoho lidí. Byla to společná tvorba s filharmonií, za což jsem nesmírně vděčná.
Iva Marešová, zpěvačka

Právě na to jsem se chtěl zeptat, jaký to byl pocit, protože vy děláte s kapelou Razam hudbu, která je hodně intimní záležitostí, možná až niternou. A teď najednou k tomu obrovský symfonický orchestr. Dodal té vaší muzice další rozměr, další dimenzi?
Pro mě osobně to byla úžasná zkušenost. Tentokrát jsme měli možnost s filharmonií hrát ryze jen vlastní autorskou tvorbu, tak o to to pro nás bylo větší potěšení. Hráli jsme už s filharmoniky třeba v Mariánských Lázních nebo v Ústí nad Labem, ale to bylo vždy součástí nějakého projektu, kde se hrály i převzaté věci a to nás samozřejmě úplně tak nenaplňuje. A tady to opravdu, jak říkáte, chytlo ještě další rozměr. Kluci udělali krásné aranže, takže to nebylo jenom takové barvení, ale i filharmonici si hodně zahráli. Bylo to prostě jedno těleso, které krásně vyniklo v těch aranžích.

Čtěte také

Jak složité bylo dát dohromady vše s filharmonií. Vás je v kapele pět, jste na sebe napojeni, když se začne improvizovat, tak to cítíte. A teď k tomu velký orchestr.
To byla samozřejmě věc, že jsem se musela hodně soustředit. Je pravda, že kluci jsou na sebe hodně napojeni a na našich koncertech se často dějí věci, které nejsou nacvičené, je tam místo pro improvizaci. I já mám někdy náladu dát si delší předehru, někdy kratší, prostě se to různě prolíná a proměňuje. A to s filharmonií úplně nešlo. Kdyby tam byla doba navíc, tak už se to začne sypat. Tedy vyžadovalo to soustředění, speciálně z mé strany, aby tam nezaznělo něco navíc. Aranže dělal Radek Doležal, který je bubeník a na rytmy si potrpí, takže je měl obsažené i v těch aranžích, takže na tohle jsme museli dávat bacha. Ale povedlo se.

Projekt vzpomínky na úžasnou Zuzanu Navarovou vzniká opět ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové a s Klicperovým divadlem.
Iva Marešová, zpěvačka

Slyšel jsem, že vaše spolupráce s Filharmonií Hradec Králové by měla pokračovat.
Rozhodli jsme, že vybereme písničky, které jsme s filharmonií hráli, a natočíme společné CD. Společnou desku, album. Na tom už se pracuje, a pokud vše vyjde tak, jak máme v plánu, tak příští rok 6. dubna bychom měli desku pokřtít opět koncertem s hradeckou filharmonií ve Vinohradském divadle.

Čtěte také

A pak vás čeká další krásný projekt, který bude vzpomínkou na úžasnou hradeckou rodačku a muzikantku Zuzanu Navarovou.
Ano, to právě aktuálně, je to v zárodku. Jde o projekt opět ve spolupráci s Filharmonií Hradec Králové a s Klicperovým divadlem. Premiéra by měla být letos v prosinci. Nedá se ještě úplně říci, jakou konkrétní formu to bude mít, takže dopodrobna bych to rozebírat nechtěla, v každém případě to bude hodně o její hudbě. Protože ona dala světu naprosto úžasnou muziku. Na té by to mělo být postavené. Moc se na to těšíme, ale bereme to i jako hodně velkou zodpovědnost. S velkou pokorou o tom mluvím.

Já si zase říkám, kdo jiný by to měl dělat než vy? Protože mi pocitově hodně připomínáte Zuzanu Navarovou. Cítím stejnou energii ve vás obou, takže její hudba vám musí být hodně blízká.
Tak za to moc děkuji, ale úplně se neodvažuji takto přemýšlet nebo tohle tvrdit. Já jsem Zuzanu samozřejmě, když mně bylo asi 16 let, hodně poslouchala. Víceméně znám veškerou její tvorbu a vždy to pro mě byla velká inspirace.

Iva Marešová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kdybychom měli pozvat na nějaký váš koncert v Hradci Králové, který to bude?
Nejbližší koncert v Hradci bude v sobotu 22. června v rámci divadelního festivalu na scéně na Dvorku. Martina Součková má za vinotékou taková krásný dvorek a dělá tam moc pěkné koncerty. Letos se tam objevíme i my, budeme tam v triu Yasinski, Doležal a já, ale budeme hrát celý repertoár kapely Razam. Protože my hráváme v různých sestavách, aranže máme postavené tak, že to lze. Když je třeba někde málo místa, tak hrajeme jen v triu. Tak na to se moc těším, Hradečáci, zavítejte za námi.

22. června, letní scéna na Dvorku v Hradci Králové na divadelním festivalu Regiony. Dobré víno a skvělá hudba, co více si přát. Zve vás Hradecká múza, Iva Marešová.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související