Šeptání. Nová deska hradeckého ne-folkového Jinotaje určitě nadchne všechny milovníky chytré muziky

5. červen 2023

Představíme vám kapelu z Hradce Králové s názvem Jinotaj, která 30. června na hradeckém divadelním festivalu Regiony pokřtí svoji novou desku. Hudební uskupení vystupuje od roku 2015 a má za sebou i několik pěkných ocenění, včetně úspěchu na Portě. O tom všem si povídáme s Kamilou Škvrnovou a Tondou Pevalou z Jinotaje.

Kamilo, vy jste takovou hlavní tváří celé kapely Jinotaj. Tak nám skupinu představte. Slyšel jsem, že jste prý ne-folkovou skupinou, co to znamená?
Kamila Škvrnová: To bychom rádi sami věděli, protože několikrát jsme byli označeni za folkovou kapelu, ale zase jsme několikrát slyšeli, že hrajeme takové akordy, s nimiž nemůžeme být folková kapela. Tak jsme to pojali tak, že hrajeme to, co cítíme, jak to cítíme a jak to máme rádi. Zkrátka muziku tak, jak vzniká. Takže neřešíme, jestli jsme folk, nebo ne. Proto jsme použili slovo ne-folk.

Vy jste zpěvačka a kytaristka. Potom tady máme i Tondu Pevalu, to je také zpívající kytarista?
Antonín Pevala: Nějaké vokály tam teď dám, ale jinak jsem hlavně kytarista a poslední dobou přidávám i nejrůznější barvy na roztodivné nástroje, co kde je potřeba a co se kde hodí.

V osmi letech jsem byla přivedena na osadu k Milošovi Dvořáčkovi a tam se to rozhodlo. Tam bylo prostě jasné, že už není jiné cesty.
Kamila Škvrnová, kapela Jinotaj

Kolik vás je vlastně celkem?
Kamila Škvrnová: Dohromady je nás pět. Kapelu tvořím já, Tonda na kytaru, na baskytaru Filip Vondruška, známý mimo jiné z Jazz Police a hrající i v divadelní kapele v představení Klicperova divadla Zbabělci, a moje dcera Adéla Škvrnová, to je perkusistka. Ovšem nemůžeme zapomenout na flétnistku Péťu Chmelařovou, jako hostujícího člena.

Čtěte také

Takže vaše dcera s vámi také hraje?
Kamila Škvrnová: Ano, je to perkusistka. Ona se chodila jako holka učit na bicí na ZUŠ Střezina, nejdříve k Vendule Kudláčkové a potom k Tomášovi Votavovi, který k tomu právě přidal i ony perkusní prvky. Když doma cvičila na bubny, tak to bylo slyšet až v Hospodě U Karla. My bydlíme ve Svinarech, takže tam se to táhlo celou ulicí, lidé se ptali, co za blázna tam vyvádí takový kravál. A ono to bylo všechno od nás.

Jste tedy taková hudební rodina. Jak to bylo konkrétně u vás s muzikou, protože jsem slyšel, že za to tak trochu může Miloš Dvořáček, známý hradecký muzikant?
Kamila Škvrnová: Zcela určitě. Já jsem nejdříve začala hrát v nějakých osmi letech u jednoho vynikajícího hradeckého muzikanta, ale ten to nějak nedokázal uchopit pedagogicky. A tak jsem v těch osmi letech prohlásila, že už hrát nebudu a hotovo. Ovšem pak jsem byla přivedena na osadu k Milošovi, a tam se to rozhodlo. Tam bylo prostě jasné, že není jiné cesty.

V šesti letech jsem řekl, že chci umět hrát na kytaru. Žádná flétnička, jak většinou dětičky začínají, prostě rovnou šest strun a jedem.
Antonín Pevala, kapela Jinotaj

Tondo, jak to bylo u vás?
Antonín Pevala: Já jsem začal chodit na ZUŠku když mi bylo šest let. Mamka mi řekla, vyber si nástroj. A strejda, který je učitel v Českém Těšíně, hrával doma na kytaru třeba na schodech, což se mi moc líbilo, takže jsem řekl, že chci umět hrát na kytaru. Žádná flétnička, jak většinou dětičky začínají, prostě rovnou šest strun a jedem.

Čtěte také

A jak vznikla kapela?
Kamila Škvrnová: Kapela vznikla tak, že nejdřív jsem hrála já jako mladá holka na zmíněné osadě. Pak jsem šla na mateřskou a myslela jsem si, že už bude s hraním konec. Ale někde v hlavě tam byl takový červíček. Název pro kapelu jsem měla už dávno připravený, ale to ještě nikde nebylo o skupině ani vidu ani slechu. A potom jsem si chtěla vyzkoušet zahrát své písničky veřejně. Po mateřské jsem sedm let jezdila po školkách a hrála divadlo. To mi předal Honza Bílek, takže jsem s vystupováním měla nějakou zkušenost. Ale přeci jen je něco jiného, hrát pro děti ve školkách a pak někde vystoupit se svými písničkami. Tak jsem se rozhodla, že pojedu hrát co nejdál od baráku, kdyby to byla ostuda, ať to nikdo neslyší. Odjela jsem sama na Portu a dostala jsem autorskou cenu za píseň Andělíček. Tak jsem si řekla, že by to šlo a mohlo by se to lidem líbit. A postupně se začala přidávat dcera Adélka a pak Tonda.

Slyšel jsem, že první vaše společné vystoupení bylo někde u táboráku. A teď si zahrajeme vaši písničku Jitřenka. Ta je nová?
Kamila Škvrnová: Zrovna dnes, než jsme šli do rozhlasu, tak jsme s Tondou řešili, kdy vlastně Jitřenka vznikla. A dopátrali jsme se roku 2016. Ale teď je nahraná v nové aranži, v sestavě s flétnou a s novým baskytaristou. Ale zbrusu nová písnička to není.

Písničku Jitřenka najdeme také na vaší nové desce? Ta se jmenuje Na tlapkách noc?
Kamila Škvrnová: Na tlapkách noc je épéčko. Nové cédéčko se jmenuje Šeptání a pokřtíme ho 30. června v rámci hradeckého divadelního festivalu ve dvorku Vinotéky IN VINO od 20:00 hodin a našimi hosty budou Markéta Zdeňková a Radek Doležal.

A jak to bylo s tím táborákem?
Kamila Škvrnová: Ano, to bylo první vystoupení ještě bez Tondy na osadě Vycházejícího slunce u Hradce. Řekli nám, nechtěli byste si trošku brnknout? Adélce bylo tenkrát 15 let a přišli jsme na řadu někdy ve čtvrt na pět ráno. Takže pro ni to byl opravdu výjimečný zážitek prvního společného koncertu, sluníčko už vycházelo.

Čtěte také

Na Portě jste tedy byla úspěšná se svojí písničkou. Následovaly i úspěchy s kapelou?
Kamila Škvrnová: Potom jsme jeli jako kapela v roce 2017 na Portu na oblastní kolo do Svitav a tam už jsme hráli Jitřenku. Ta byla oceněná také autorsky a pak jsme dostali interpretační Portu za to, jak jsme to zahráli. A diváckou od lidí, kterým se naše hraní líbilo. A podívali jsme se do Řevnic, zahráli jsme si v tamním lesním divadle.

Jak vidíte budoucnost Jinotaje?
Kamila Škvrnová: Nemáme křišťálovou kouli, takže jsou to spíše takové vize, co bychom chtěli. Mně osobně se moc líbil koncert, který jsme měli nedávno v kavárně hradecké filharmonie. Přišla spousta lidí, všichni pozorně poslouchali, na stole svítila svíčka, publikum už trochu vědělo, co to je Jinotaj, jaké hraje písničky. Přišli si nás poslechnout ti, kteří mají takovou muziku rádi, a měli jsme z toho všichni společně krásný zážitek.

Tak ještě jednou zveme na váš koncert na hradeckém divadelním festivalu 30. června, kde pokřtíte novou desku s názvem Šeptání. Tak ať se jí daří, ať se lidem líbí. Našimi hosty byli dnes Kamila Škvrnová a Tonda Pevala ze skupiny Jinotaj.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související