Hradecká charita nabízí lidem bez domova desítky lůžek, na kterých mohou přečkat mrazivé noci

28. prosinec 2021

Ani o vánočních svátcích nemá azylový dům nebo ubytovna pro lidi bez domova v Hradci Králové plno. A to přesto, že zejména noci byly o Vánocích hodně mrazivé. Desítky dalších zůstávají dál ve svých improvizovaných stanových městečkách nebo žijí osamoceně, stranou od lidí. I od pomoci. 

Dvoučlenná hlídka městských strážníků dorazila k jednomu z asi deseti míst, na kterých se lidé bez domova pravidelně zdržují. Je tu několik stanů, opodál dokonce zaparkované i jedno na první pohled pojízdné auto. Většina lidí je ale pryč - až na jednu výjimku.

Čtěte také

Pan Žiga, který si roztápí oheň pod roštem na improvizovaném cihlovém grilu, na ubytovně byl, teď tam zpátky podle vlastních slov na nějakou dobu nesmí. „Když vyjdete a jste v karanténě, tak už zpátky cesta není.

Samotná ubytovna je přitom vzdálená jen pár stovek metrů a podle Dany Pechové z hradecké charity, má letos v zimě míst zatím dostatek. „Je zde 60 míst a spalo tu 31 lidí.

Ukazuje Dana Pechová výkaz starý pár hodin. Kapacita plná zhruba z poloviny, další místa jsou volná na letišti, kde má charita další objekt. „Na zimní noclehárně na letišti je ještě spousta volných míst, takže rozhodně nejsme na nějaké hraně kapacity.

Čtěte také

Někteří, kteří by mohli do noclehárny přijít, ani sami nechtějí, podle strážníků je řada lidí bez domova na ulici i přes deset let. Nikomu neškodí, žijí si svůj život a na ubytovnu se jim nechce z různých důvodů, třeba i proto, že tam platí docela přísná pravidla.

„Nesmí sem člověk přijít ožralý. Dostane foukat a jak nafouká, tak musí jít ven, popisuje dvojice klientů na lavičce před ubytovnou jedno z pravidel.

Podle Dany Pechové z hradecké charity je dodržování pravidel vyžadováno striktně. „Když chtějí využívat služby, tak musí dodržovat pravidla. Někomu to dává zabrat, pro druhého to je bez problémů. Každý si sám musí vybrat, jestli chce být v bezpečí a v teple.

Čtěte také

Pokud se klienti přizpůsobí, mohou pak prožít třeba i pěkné Vánoce. „Svátky tady byly pěkné, měli jsme řízky, kapra i salát. Dokonce i cukroví a dárečky. Takové balíčky s hygienou, i káva a nějaké sladkosti.

Podle mluvčí strážníků Simony Pacltové pořád zůstává dost těch, kteří pomoc nechtějí a raději zmizí ostatním z očí. Ty je pak potřeba pravidelně kontrolovat. „Mnohdy se ti lidé snaží zahřát alkoholem a hrozí jim potom umrznutí.

I když jsou strážníci na kontrole prakticky každý den, stává se, že někomu už v tuhých mrazech není pomoci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související