Některé noclehárny v Královéhradeckém kraji se plní bezdomovci, jiné jsou zatím poloprázdné

10. prosinec 2021 09:31

V Královéhradeckém kraji se na několika místech dostala teplota přes noc pod bod mrazu. Řada bezdomovců tak začíná vyhledávat noclehárny. Některé hlásí velký zájem lidí bez domova, jiné jsou zatím poloprázdné. Bližší informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Čtěte také

Například v Hradci Králové je pro bezdomovce v provozu zimní noclehárna na letišti. Ta funguje vždy od 1. prosince do 31. března a doplňuje tak celoroční provoz noclehárny v Domě Matky Terezy. Podle informací, které mám, se noclehárny v Hradci Králové začínají pomalu plnit bezdomovci.

Nicméně stále mají dostatek volných lůžek a větší nápor očekávají až se začátkem nového roku.

Jak to vypadá se zájmem o noclehárny v ostatních částech Královéhradeckého kraje?

Čtěte také

Zjišťovala jsem ještě zájem o noclehárny v Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem. V obou těchto zařízeních nabízí celoroční provoz a zároveň je tam podstatně nižší kapacita lůžek než právě v Hradci Králové.

I tak ale například právě ve Dvoře Králové nad Labem mají zatím poloprázdno. Když jsem se ptala na důvod, tak mi vedoucí řekl, že lidé, kteří tam chodili, si našli jiné bydlení a tím pádem už nemají důvod chodit do noclehárny. Tedy v současnosti je tam nižší zájem o tuto službu než v předchozích letech.

Rozdílná situace je pak v Jičíně, tam aktuálně evidují zájem bezdomovců a v některých dnech dokonce naplní noclehárna stoprocentně svou kapacitu.

Čtěte také

Bezdomovce během zimy kontroluje i městská policie. Jak to vypadá například v Hradci Králové a kolik tam strážníci aktuálně evidují lidí bez domova?

V Hradci Králové je to zhruba sedm desítek bezdomovců. Městská policie už má zmapovaná místa, kam lidé bez domova chodí, takže přesně ví, kde je najdou.

Při kontrolách chtějí strážníci s bezdomovci mluvit, aby zjistili, jaký je jejich zdravotní stav a v případě nutnosti potom volají i záchrannou službu.

Zároveň také bezdomovcům doporučují, aby během zimních měsíců navštívili azylový dům nebo zmiňované noclehárny.

Spustit audio

Související