VIDEO: Speciální iglú pomáhá lidem bez domova přečkat mrazy. Vyhřívá ho tělesné teplo

21. leden 2019 13:20

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce. Jde o nehořlavý přístřešek, který lidem bez domova pomáhá přežít zimu. Oproti venkovním podmínkám je v něm až o osmnáct stupňů tepleji, člověk si ho vyhřívá vlastním tělem. 

V zázemí Domu Matky Terezy v Hradci Králové jsou složená tři iglú, na první pohled připomínají polystyrenové desky. Jde přitom o dobře izolující a tvarovatelnou polyetylenovou pěnu, doplněnou z jedné strany hliníkovou folií. Přenést iglú na jiné místo dokáže jeden člověk.

„Dohromady to bude do deseti kilo, určitě," říká provozní koordinátor Domu Matky Terezy Lukáš Syrovátka a společně se svým kolegou ukazuje, jak se iglú staví. S trochou cviku to zabere sotva minutu.

Z rovných desek se stal ze všech stran uzavřený přístřešek, skutečně připomínající eskymácké iglú.
„Člověk si může vlézt dovnitř a může to za sebou pohodlně zavřít zevnitř."

V iglú jsou otvory, díky kterým dovnitř proudí vzduch. Přesto ho člověk vyhřeje vlastním teplem. Jde přitom o nehořlavý materiál, uvnitř je tak možné i zapálit svíčku.

Charita si speciální iglú pochvaluje

„Může to stát klidně i na blátě, může na to pršet, protože iglú nepromokne," popisuje další výhodu speciálního obydlí terénní sociální pracovník královehradecké Charity Petr Macl. Podle něj jde o unikátní věc.
„Je to dokonale vymyšleno. Je fakt, že něco takového jsme tady ještě neměli."

Noclehárna pro bezdomovce začíná od listopadu fungovat v Jičíně. V provozu bude až do jara

Klienti královédvorské noclehárny musí dodržovat několik základních pravidel. Nesmí například kouřit ani pít alkohol

V Jičíně začne fungovat noclehárna. Vedení města chce tak hlavně v zimních měsících pomoci lidem bez přístřeší a předejít případnému neštěstí jako je podchlazení nebo úmrtí lidí na ulici. Na provoz zařízení dostalo město od královéhradeckého kraje příspěvek ve výši 150 tisíc korun.

Člověk se do iglú vejde bez problémů, dá se v něm ale jen ležet. V Hradci Králové ho k užívání zatím dostali dva lidé.
„Oba dva mají iglú umístěno vedle svého stanu. Tam mají například uloženy potraviny a další své věci. A tento speciální přístřešek mají jen na to, aby si tam vlezli s nějakou dekou a spali."

Iglú stojí zhruba pět tisíc korun, charita je zmiňovaným dvěma bezdomovcům půjčila.

Další tři kusy iglú jsou připravené pro další potřebné, zájem o ně asi v těchto dnech stoupne. Teploty totiž klesly hluboko pod nulu.

Oblastní charita Hradec Králové nově pořídila iglú pro bezdomovce
Spustit audio

Související