Královédvorská noclehárna - pomoc pro bezdomovce nebo drahý hotel?

19. listopad 2014

Od prvního listopadu znovu již druhým rokem funguje královédvorská noclehárna pro lidi bez domova. Je ale opravdu potřeba? Bezdomovci i sociální pracovnice ji chválí, ve městě ale zaznívají i hlasy proti. Jedni vidí její provoz jako začátek cesty k práci s lidmi bez domova, druzí jen jako drahý hotel.

Pan Charouz, jeden ze sedmi klientů, kteří noclehárnu pravidelně navštěvovali i v loňském roce, si tamní pobyt pochvaluje. Dostane postel v teple, možnost se obléct, vysprchovat a uvařit si čaj. To vše za poplatek 20 Kč za noc.

Provoz zařízení je ale mnohem nákladnější, vysvětluje ředitelka sociálních služeb Dvora Králové Marcela Hauke: "Provoz stojí ročně tak kolem milionu, až milionu dvou set tisíc korun. Většinu dotuje samotné město, které je zřizovatelem zařízení. Do dotace se zapojuje i Krajský úřad".

V tom jsou zahrnuty energie a platy dozoru a sociálních pracovníků. I tak to při sedmiměsíčním provozu vychází přes 700 Kč za noc pro jednoho uživatele. Právě to se nelíbí mnohým obyvatelům Dvora Králové.

Na druhou stranu sociální pracovníci tvrdí, že je služba potřeba. Kromě materiálního zázemí totiž s uživateli denně pracují sociální pracovníci. Rozhovory s těmito lidmi mohou nahradit rodinu i odkrýt hloubku problémů.

Právě podle sociálních pracovníků jsou problémy lidí bez domova stále hlubší a jen díky budování důvěry a soustavné práci je možné je odkrýt a začít na nich pracovat.


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio