Hradec Králové by se mohl během několika let dočkat čistého Stříbrného rybníka bez škodlivých sinic

14. květen 2022 07:31

Areál Stříbrného rybníka v Hradci Králové čekají další proměny. Hradecké Městské lesy představily své plány na nová turistická lákadla - chybět nebude třeba vodní lyžování nebo možnost svateb. Pro návštěvníky areálu a obyvatele Hradce Králové jsou ale možná ještě důležitější plány na další roky.

Městské lesy coby správce areálu chtějí výrazně zlepšit kvalitu vody. Právě Stříbrný rybník bývá totiž v létě plný sinic, což znepříjemňuje nebo dokonce znemožňuje koupání. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Jak moc složité bude vodu ve Stříbrném rybníce vyčistit?

Jednoduché to nebude, ale bude to potřeba. Ředitel Městských lesů Milan Zerzán připomněl, že rybník je starý šedesát let, stejně jako třeba fotbalový stadión, který se teď už staví nový, a že ho vlastně po celých šedesát let lidé jen využívali, nikdo do něj neinvestoval.

Těch kroků, které by měly ve výsledku vést k čisté vodě, je hned několik, jedním z nich je zajištění čisté vody ve Stříbrném potoce, tedy jediném přítoku do rybníka. „Kvalita je ovlivněna i tím, co se děje na toku. Což jsou chatové osady a další výše položené věci, které celoročně někdo používá, pere, myje a s pracím práškem přitéká fosfor. A ten je hlavní surovinou pro tvorbu sinic. Takže jsme se dohodli s odborem životního prostředí, že v první řadě udělají revize a půjdou po zdrojích znečištění na přítoku.“

Hradecký kemp Stříbrný rybník nabídne mnohé, od svateb po vodní lyžování

Od dubna začaly rozbory vody a především v létě se bude zjišťovat, jak se během roku chemické procesy ve Stříbrném potoce vyvíjejí. Potok je napojený na chatovou osadu a na tábor v Bělči, což jsou podle všeho hlavní zdroje zmíněného fosforu.

Uvažují hradecké městské lesy třeba i o odbahnění rybníka?

Určitě. V místech, kde se lidé koupou bahna sice moc není, ale jinak je to také problém.

Čtěte také

Třeba u výpustě je zhruba dvoumetrová vrstva bahna, jenže je zákaz ho likvidovat chemicky a z rybníka vypouštět kvůli chráněnému rdesnu, které je dál po proudu. Připravuje se ale projekt na odbahnění rybníka, městské lesy už mají za sebou první konzultace. Na odbahnění by chtěly zajistit dotaci.

Nebude možné ale využít běžné sací bagry, s Povodím Labe už ale Milan Zerzán konzultoval jinou variantu. „Mají staré odbahňovací podvodní dozery, které dosáhnout až do hloubky 7 metrů. Má to vyvedený komín a jezdí to na dálkové ovládání. Mají dva, které si velmi hýčkají, ale v rámci spolupráce by nám tady s tím pomohli.“

Odbahnit nebude potřeba celý rybník, v pěti metrech hloubky bahno nikomu nevadí a ani se nevíří. Takže teď je potřeba ještě zjistit, kolik bahna je potřeba odstranit, aby to pomohlo k vyčištění vody.

Čtěte také

Jak dlouho tohle všechno potrvá? Kdy by se tedy lidé mohli dočkat toho, že sinice nebudou pro Stříbrný rybník hrozbou?

Kdyby všechno šlo dobře, mohl by se rybník odbahnit během zimy mezi lety 2023 a 2024. Do té doby chtějí městské lesy zjišťovat ještě podrobnosti k dalším možnostem čištění, třeba kořenová čistička na přítoku zřejmě už teď nepřipadá v úvahu, protože je sice zajímavá jako atrakce, ale odstraní maximálně 15 procent nečistot.

Nereálné nejspíš bude i ultrazvukové čištění Stříbrného potoka, protože to je zase velmi nákladná záležitost - samotná čistička na by vyšla na milión a půl, ale je potřeba investovat během sezóny několik set tisíc korun do jejího provozu. Každopádně Městské lesy budou řešit komplexně přítok rybníka i samotný rybník a chtějí mít za dva až tři roky všechno hotové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související