Areál Stříbrného rybníka na okraji Hradce Králové čeká zásadní proměna. Na co se můžete těšit?

17. leden 2020 12:03

Kemp i jeho okolí dostaly nově do správy Městské lesy Hradec Králové a jejich ředitel má se „Stříbrňákem“ velké plány. Stříbrný rybník coby lokalita pro odpočinek a zábavu z mapy Hradce Králové nezmizí. Město si poměrně rychle udělalo jasno o tom, co po konci předchozího nájemce s areálem dál. Plánované novinky zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Na co se tedy obyvatelé a návštěvníci Hradce Králové mohou na Stříbrném rybníku těšit?

Areál chtějí Městské lesy kompletně opravit - to znamená pořídit nové vybavení a to staré třeba natřít. Tím to ale nekončí, říká ředitel Městských lesů Milan Zerzán.
„Chceme, aby lidé nekoukali na kemp ze sociálního zařízení ze 70. let minulého století. Rádi bychom postavili něco modernějšího, například i s přebalovacím pultem pro děti a s přístupem pro vozíčkáře. Aby to vypadalo stále v tom našem jednotném stylu, tak by to měly být dřevěné stavby v podobném stylu, co už máme v lese."

Nové sociální zázemí nebude jedinou a nejzásadnější změnou

Vzniknou například Laser Games, areál pro lukostřelbu a nový správce chce třeba rozšířit lanový park. Pokračuje Milan Zerzán.
„Lanový park budeme rozšiřovat a časem předělávat. To mále ale až za rok v plánu. Zatím o tom diskutujeme. Vodní a další atrakce, každý rok by mělo být něco navíc. Laser Games, minigolf a lukostřelba, to vznikne už nyní do léta, to je již podepsané. Organizátor už jedná s výrobcem. Budou se tam umisťovat překážky a lidé si budou moci půjčit vybavení."

Vedle toho bude v areálu třeba pódium pro hudební produkci, počítá se i s celoročním provozem restaurace - ta by navíc měla být podle představ vedení města i Městských lesů na úplně jiné úrovni než dosud. Skončí naopak paintball.

Léto, bazén, koupání (ilustrační foto)

Pokud jde o rybolov, Stříbrný rybník by se měl vrátit do svazových vod s tím, že vlastníci rybářského lístku by si mohli přímo na místě koupit krátkodobé povolenky. S rybářskými závody se v areálu počítá i dál.

Kolik to všechno bude stát?

Celkové investice budou kolem čtyř miliónů korun, město má momentálně připravenou částku kolem tří a půl miliónu. Podle náměstkyně primátora Věry Pourové z hnutí ANO by mohly část nákladů také pokrýt dotace.

Čtěte také

Městské lesy počítají s tím, že postupně se investice začnou vracet a do budoucna bude areál Stříbrného rybníka spíš další prostředky přinášet než vyžadovat.

Vedle prodeje dřeva nebo štěrkopísku by se tak provoz kempu a pronájem atrakcí různým provozovatelům měl významně podílet na tvorbě finanční rezervy pro Městské lesy.

Řeč je o celé řadě oprav, nabízí se otázka, jestli úpravy neomezí provoz kempu. První zájemci o ubytování se obvykle hlásí už v dubnu. Co se do začátku sezóny nestihne, to je plánované vybudování nových chatek na jednom z břehů Stříbrného rybníka. Ubytovat se v kempu by ale mělo být možné už i v blížící se sezóně, provoz celého areálu je plánován jako celoroční.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související