Hradec Králové řeší problémy s elektrokoloběžkami. Ve městě se totiž někdy volně povalují a překáží

7. srpen 2021 08:24

Radnice v Hradci Králové chce znovu na zasedání zastupitelstva předložit memorandum, které by nastolilo pravidla sdílených elektrokoloběžek po Hradci Králové. Někteří uživatelé totiž parkují na nevhodných místech a ohrožení pak mohou být třeba nevidomí lidé. 

Čtěte také

„Pokud jsou elektrokoloběžky ledabyle pohozeny na nesprávných místech, tak to pro nás vytváří velkou bariéru," říká Jarmil Moláček z Tyflocentra, který má na starosti bezbariérové úpravy pro zrakově postižené.

I on sám je nevidomý.
„Já sám jsem se s tím nesetkal, ale mám od našich klientů zprávy, že se tyto koloběžky objevují například na veřejných prostranstvích jako jsou například chodníky. Potom u některých veřejných budov, jako jsou třeba polikliniky nebo obchodní centra."

Dosud si prý dokázali klienti Tyflocentra vždy s elektrokoloběžkou poradit a nijak je zatím neohrozila. Nicméně i tak jim prý může špatně odložená koloběžka způsobit potíže.
„Mohou být dezorientováni, může dojít k jejich ohrožení a omezení, komplikuje jim to samostatný a bezpečný pohyb."

Provozovatelé koloběžek se snaží situaci se špatným parkováním řešit.

„Snažíme se co nejvíce edukovat naše uživatele, ať už prostřednictvím mobilní aplikace nebo e-mailem či přes sociální sítě. Abychom je naučili koloběžky správně parkovat," dodává manažer pro elektrická kola a koloběžky společnosti Bolt v České republice Martin Zajíc.

Čtěte také

Co se týče společnosti Li.me, tak tam podle provozovatele Václava Petra věří, že jakmile si s městem schválí více parkovacích míst, která následně označí, uživatelé prý budou přesně vědět, kam koloběžku zaparkovat.

Obě společnosti jsou tak teď v kontaktu s městem. Radnice chce totiž znovu předložit zastupitelům memorandum, které by nastolilo pravidla sdílených elektrokoloběžek.

„Bude to zastupitelům předloženo ke schválení, za předpokladu, že ty doplňky schválí poskytovatelé koloběžek, že je přijmou. Popřípadě pokud poskytovatelé služby vysloví přání na nějaké úpravy, tak budeme hledat rovnováhu z obou stran a potom je to možné předložit zastupitelstvu ke schválení," doplňuje informace náměstek primátora Jiří Bláha za ODS.

Pokud se tedy provozovatelé s městem dohodnou, tak bude memorandum předloženo zastupitelům ke schválení na konci srpna.

Spustit audio

Související