Hradec Králové chce regulovat provoz elektrokoloběžek po městě. Radnice předloží memorandum pravidel

5. srpen 2021 08:27

Elektrokoloběžky mohou už nějakou dobu využívat lidé po Hradci Králové. Město poprvé neschválilo memorandum, které nastavovalo pravidla jejich užívání. V Hradci Králové tak nastal chaos, zastupitelé teď budou mít ale druhou šanci. Radnice chce znovu na zasedání zastupitelstva memorandum předložit. 

Čtěte také

Aktuální informace zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Podle informací náměstka primátora Jiřího Bláhy za ODS připravuje město memorandum, které by upravovalo pravidla užívání elektrokoloběžek na území Hradce Králové. Nejedná se o nové memorandum, mělo by to být ono původní, které napoprvé zastupitelé neschválili, ale bude doplněno dalšími připomínkami a změnami.

Kdy by mělo být memorandum předloženo na schválení zastupitelům?

Městským zastupitelům bude ke schválení memorandum předloženo na konci srpna za předpokladu, že poskytovatelé koloběžek na území Hradce Králové tyto připomínky přijmou. Popřípadě vysloví nějaké úpravy. Je totiž potřeba, aby se jak město, tak i provozovatelé elektrokoloběžek, společně dohodli.

Chaos a problém s elektrokoloběžkami v Hradci Králové nastal také kvůli tomu, že lidé dost často parkují na místech, kde elektrokoloběžky překážejí a to potom může být velkým problémem pro nevidomé.

Mají tedy nevidomí potíže se špatně zaparkovanými koloběžkami po městě?

Ano, zjišťovala jsem, jak na tom jsou nevidomí. Konkrétně jsem se bavila s Jarmilem Moláčkem z Tyflocentra, který má na starosti bezbariérové úpravy pro zrakově postižené a on sám je nevidomý.

Čtěte také

Od klientů má informace, že koloběžky potkávají například na chodnících, potom také u poliklinik nebo obchodních center, kde jsou pro ně jistou bariérou, protože tam se pohybují sami a potřebují mít průchozí prostor volný, takže odložená elektokolobežka je může omezit, ohrozit nebo dezorientovat.

Klienti Tyflocentra si ale zatím prý dokázali vždy s elektrokoloběžkou poradit a ty je nijak zatím tedy neohrozily, nicméně podle Jarmila Moláčka pro nevidomé představují určité nebezpečí.

Spustit audio

Související