Hradec Králové posunul slavnostní otevření nové fotbalové arény o měsíc. V provozu bude až od září

26. duben 2023 08:17

Až 3. září se otevře nová multifunkční arénu v Hradci Králové, která bude primárně sloužit jako domácí stadión pro fotbalový klub. Původně počítala radnice s otevřením na konci července. Na zasedání zastupitelstva nový termín slavnostního otevření oznámila primátorka Pavlína Springerová z HDK. Minulý týden radnice uvedla, že stavbě stadionu může hrozit zpoždění. Stavební společnost Strabag to odmítla. 

Čtěte také

Podle náměstka primátorky Lukáše Řádka z TOP 09 přitom není úplně rozhodující datum dokončení samotné stavby. „Potom může probíhat takzvané zprovoznění, což už je činnost nejen zhotovitele, ale i objednatele stavby. Spíše jde o nějaké oživování technologií. Zkolaudováno by mělo být v původním termínu, protože to je součást dokončovacího procesu. Ale samozřejmě oživování technologií ve smyslu například gastra, to pak rozhodně zabere nějaký čas."

Stavbaři mají termín dokončení díla stanoven na 30. června. Otevření stadionu pro veřejnost připravuje radnice ve spolupráci s městským prvoligovým klubem FC Hradec Králové. Nyní na akci zastupitelé jednomyslně schválili výdaj 1,9 milionu korun jako novou položku rozpočtu města pod názvem Prezentace a propagace multifunkčního fotbalového stadionu.

Čtěte také

Město však předpokládá, že zhruba jeden milion až 1,5 milionu korun na akci získá formou příspěvků od partnerů klubu a od tříčlenného konsorcia stavebních firem, které vede Strabag. Zatím podle Springerové městu dalo příslib finanční podpory deset až 15 firem v souhrnné částce asi 500.000 korun. Stavební firmy v tom zatím nejsou zahrnuté.

První kolo příštího ročníku první ligy 2023/2024 je naplánováno na 22. a 23. července. Zatím klub své domácí zápasy hraje na stadionu v Mladé Boleslavi.

Společnost Strabag, která je vedoucím členem dodavatelského konsorcia, ČTK sdělila, že stanovisko správce stavby ohledně dokončení stavby nesdílí.

Čtěte také

„Od počátku roku nám sice práce v exteriérech výrazně komplikovaly nepříznivé klimatické podmínky, přesto panuje na stavbě maximální nasazení a směřujeme po stavební stránce k tomu, abychom do konce června realizovali vše, co nám ukládá smlouva," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Stavba fotbalové arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let.

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související