Hradec Králové je v těchto dnech plný „Einsteinů“. Koná se tady 60. ročník Fyzikální olympiády

28. únor 2019 10:25

Padesátka talentovaných středoškoláků se v těchto dnech sjela do Hradce Králové. Město je totiž až do pátku dějištěm 60. ročníku Fyzikální olympiády. Zahájení teoretické části soutěže sledovala reportérka Lucie Peterková. 

Na gymnáziu Boženy Němcové v Hradci Králové se rozdělilo pět desítek středoškoláků z celé České republiky do tří skupin. Jsou to ti nejlepší z krajských kol fyzikálních olympiád, kteří se probojovali až do celostátního finále, které Hradec hostí po čtrnácti letech.

Aby všechny děti ve škole fyzika bavila a učily se s radostí. To je vize projektu Elixír do škol

Jiří Šamaj - Magnetická kapalina

Na půdu královéhradecké Univerzity se sjeli učitelé-fyzikáři, kteří se snaží tento zdánlivě složitý předmět učit zábavnou formou. Projekt Elixír do škol podporuje takové pedagogy, kteří mají chuť inspirovat a nadchnout a kteří do výuky přinášejí třeba i inovativní prvky. 

„Znamená to zejména to, že se Hradec Králové stal pro tento týden centrem fyzikální vzdělanosti České republiky," říká člen komise a odborný asistent Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové Filip Studnička.

A hned doplňuje: „Je to pro nás důležité, protože je to jedna z mála takových soutěží, které nesídlí v Praze. Je to alespoň trošku decentralizované. Proto jsme na to hrdí. Vzhledem k tomu, že ústřední komise sídlí na Univerzitě Hradec Králové, tak jsme rádi, že se můžeme podílet na organizaci této soutěže v našem domovském městě."

Hradec Králové je dějištěm 60. ročníku Fyzikální olympiády

Studenti dostali od předsedy komise Jana Kříže zadání a také pět hodin času na řešení úloh.
„Cílem fyzikální olympiády je vyhledávání talentů. My se snažíme je najít co nejdříve a potom se jim trošku věnovat. Protože kdo je talentovaný na fyziku, tak se třeba v běžné třídě necítí úplně svůj. Spolužáci se na něj dívají jako na exota, když to řeknu ošklivě. Ale potom se třeba i díky fyzikální olympiádě dostane na soustředění, kde zjistí, že není divný, že takových dětí je víc. Myslím si, že ze spousty úspěšných řešitelů se pak stala řada úspěšných fyziků."

Kladivo, rašple, pila a další nářadí. To jsou hračky dětí fyzikální mateřské školy ve Vrchlabí

Dítě a kladívko (ilustrační foto)

Jsou jim teprve čtyři roky a už se učí základům fyziky. A to pod vedením bývalého fyzikáře Jaroše Stříbrného, který nyní v mateřské škole Komenského ve Vrchlabí působí jako školní asistent. Děti díky vrchlabské automobilce mají dvě dílny plné nářadí, se kterým pracují. Účastní se také fyzikální olympiády, ze které si už přivezli tři poháry. Podívat se tam byla redaktorka Kateřina Kohoutová.

Jedním ze dvou finalistů v Královéhradeckém kraji je - vloni šestý - Michal Jireš z rychnovského gymnázia. Právě tam se začal fyzice věnovat hlouběji. O své budoucí profesi ale zatím rozhodnuto nemá.
„Je to mezi informatikou a fyzikou. Takže ještě nejsem rozhodnutý, ale bude to jedna z těchto dvou možností."

Dnes budou mladí fyzici na Přírodovědecké fakultě řešit experimentálních úlohy. Pak je čeká prohlídka laboratoří a večerní návštěva hvězdárny a planetária. Výsledky budou slavnostně vyhlášeny v pátek.

60. ročník Fyzikální olympiády
autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související