Hrad Pecka připraven k další sezóně. S nevšedními lavičkami, maceškami i cestopisem Kryštofa Haranta

31. březen 2023 07:52

Původně gotický hrad Pecka je jediným interiérově zpřístupněným hradem v Podkrkonoší a Krkonoších. 1. dubna vstoupí do tohoto sídla i první návštěvníci. Co všechno bylo a je třeba před zahájením turistické sezóny udělat, to zjišťovala přímo na hradě redaktorka Vlaďka Wildová.

O víkendu vyčistil bezmála 40 oken v areálu hradu Pecka a společně s kastelánem Janem Murdychem a brigádnicí Janou pokračuje v posledních přípravách před odemčením hradní brány pro návštěvníky. Zástupce kastelána Vítek Havlín se na 1. dubna těší, i když počasí třeba nebude přívětivé.

Čtěte také

Přípravy na sezónu finišují, nádvoří i další exteriérová prostranství zdobí macešky, které dokážou odolávat i větší nepřízni počasí, jíž březen nešetří. Po loňských čtyřech pískovcových lavičkách od sochařů přibyly další čtyři. Symbolizují cestovatelskou zálibu českého šlechtice, dvořana, diplomata i renesančního umělce, který proslul mj. i jako spisovatel a hudební skladatel.

Jeho vzdělání a nadání se odráží v cestopise „Putování aneb Cesta z království českého do města Benátek, odtud po moři do země Svaté, země jůdské a dále do Egypta", který také sám Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic ilustroval.

Čtěte také

Originál tohoto rukopisu zapůjčený od sběratele umění Jana Viduny uvidí návštěvníci i letos. Od něj, ale i z Muzea východních Čech v Hradci Králové je na hradě vystavena i sbírka mincí Koruny české a originál grafiky popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí z roku 1621.

V předsálí a v rytířském sále, kde se také konají svatby, se zaměstnanci obzvlášť pečlivě starají o nedávno zrekonstruované parkety. Návštěvníci sem totiž nevstupují v pantoflích, proto je třeba podlahu udržovat co nejčistší, aby ji případné kamínky a další nečistoty nepoškodily.

K hradu Pecka se vážou záhadné příběhy a tajemství

Zástupce kastelána Vítek Havlín ale dodává, že za 7 let, kdy se s památkou postupně sžívá, nejprve jako brigádník a v posledních dvou letech už profesně, tu nezažil negativní energii, která by na něj neblaze působila. Je tedy možné, že to, co bylo v minulosti špatné, násilné či nespravedlivé, mohlo už být napraveno a ti, kterých se to týkalo, došli zaslouženého klidu.

Čtěte také

Záhady přesto na Pecce zůstávají a jedna z nich se týká třeba hradní studny.

A že na hradním sídle práce nikdy nekončí, to napovídá i lešení na jižní části paláce, kde pokračuje spárování a zpevňování stěny. To ale nijak neomezí návštěvníky, kteří se vydají na prohlídkové okruhy.

Slavnostní zahájení turistické sezóny na hradě Pecka začne v sobotu 1. dubna v 11 hodin příjezdem Kryštofa Haranta s družinou. Hradní program se ale otevírá už v 10 hodin velikonočním jarmarkem, šermířskými vystoupeními a prohlídkami hradu.

15. dubna od 16 hodin se pak v rytířském sále peckovského hradu uskuteční koncert a křest CD souboru Pifferaios a Toni dei signori.

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

Spustit audio

Související