Na hrad Pecka na Jičínsku přijela těžká technika, aby odvezla sochu sv. Marie do rukou restaurátora

15. listopad 2022 08:44

Z hradu Pecka na Jičínsku zmizela pískovcová socha sv. Marie. Její stav byl už velmi špatný. Socha dosud stála na hradním mostu, jenže nebyla chráněna před nepříznivým počasím. Její stav se tak zhoršoval a proto se musela vydat na cestu do restaurátorské dílny. Za rok by se na hrad měla vrátit, ale pravděpodobně na jiné, vhodnější místo.

Čtěte také

Restaurátor Petr Glázr stojí u sochy, kterou je zapotřebí nejdříve odsekat z podstavce. „Musí se uvolnit spáry. Ta socha je úplně rozpadlá, takže se musíme snažit vyvarovat nějakému většímu poškození. Je tam nějaký čep, který to drží, s tím se musíme také nějak poprat a uvolnit ho.“

„Socha se teď uvolní ze spár, dají se kolem ní popruhy, kterými se to dá nějak bezpečně uvázat.

Přímo až k radnímu mostu přijíždí jeřáb. A už je také ukotven. „Jeřáb sochu vyzvedne a uloží ji na nákladní automobil, kde se ještě socha položí.

Rameno jeřábu je teď vysunulo přímo nad sochu, která se musí zachytit za velký hák. A začíná pomalý přesun sochy, doslova centimetr po centimetru.

Perla celého Podkrkonoší, to je unikátní hrad se zajímavým názvem Pecka

V tuto chvíli už je socha na plošině nákladního auta. Pracovníci opatrně sundávají popruhy a sochařské dílo pokládají. „Pokud bychom sochu převáželi postavenou na její základně, tak by to bylo trochu nestabilní. Takže raději nebudeme nic riskovat a socha se bude převážet pěkně položená na zádech.

Čtěte také

Socha se ještě musí pečlivě zajistit a může vyrazit na cestu do restaurátorské dílny. Tam zůstane nejméně rok. „Bude se muset zajistit hlavně hmota zdegradovaného kamene na povrchu sochy. Bude se injektovat a zpevňovat. Než se začne rekonstruovat její tvar, tak tomu předchází několik úkonů.

Socha sv. Marie se na hrad Pecka na Jičínsku určitě vrátí, ale už nenajde své místo na hradním mostě.

„Je to škoda, protože tohle místo bylo pro ni určeno. Ale prostě jí to tu nesvědčí a nejsme schopni pro ni tady vytvořit takové podmínky, aby na tomto místě mohla vydržet dál,“ vysvětluje kastelán hradu Pecka Jan Murdych.

Spustit audio

Související