Prozradíme vám tajemství, jak si renesanční český šlechtic Kryštof Harant představoval původ žiraf

10. červenec 2021 08:21

Žirafy bezesporu patří k nejkrásnějším a nejdůstojnějším zvířatům. Jen v Safari parku Dvůr Králové vás o tom přesvědčí 267 krát. Tolik mláďat se tam totiž dosud narodilo. Poslední přírůstek dvorského stáda žirafí samec Kiango ale přicestoval letos na jaře z Dánska. 

Teď je tedy nejvyšší čas zeptat se, jak si zvykl na nové podmínky, i na to, co má společného s žirafami Kryštof Harant. Redaktorka Dana Voňková se proto vypravila za zoologem Luďkem Čulíkem.

Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic napsal v 17. století o žirafách: Kde voda se nachází, pročež kde místem studénka jest, tam se všelijaká zvířata a zeměplazové k napájení scházejí. A tehdáž se často přihází, že pokolení cizí s druhým se spojuje, odkud rozličné potvory a stvoření pocházejí. Jako i toto z velblouda a leoparda.

„Je to obrázek toho, jak tenkrát nebyli tito cestovatelé znalí. Představovali si, že když se spojí levhart s velbloudem, bude mít potomek fleky jako levhart a trochu se bude podobat i velbloudovi," říká s úsměvem Luděk Čulík.

Žirafa síťovaná

He ze čtyř druhů žiraf s oranžovo-hnědými skvrnami jasně ohraničenými sítí bílých čar, které je možné nalézt po celé délce končetin. Žije v Keňi, Somálsku a Etiopii.

Čtěte také

Výška 450-600 cm, sudokopytník,který dosahuje 600-1 200 kg hmotnosti.

Tito sudokopytníci okusují v nejvyšších patrech africké savany většinou mladé listy akácií. Žijí ve skupinách, mezi kterými jedinci volně přecházejí. Dominantní samci se mimo období páření pohybují většinou samostatně. Samice rodí po 15 měsících ve stoje jedno mládě, které při porodu padá z výšky až dvou metrů.

Mláďata se rodí s chrupavčitými výrůstky na lebce, které postupně zkostnatí v růžky.

Žirafa Rothschildova

Žijící hlavně v Ugandě spadá do vzácného poddruhu žirafy núbijské rozšířené ve východní Africe. Dožívá se až 30. let.

Čtěte také

Žirafy jsou nejvyššími suchozemskými savci, což jim dává konkurenční výhodu oproti ostatním okusovačům na afrických savanách. Jejich dlouhý krk je držen sedmi protáhlými krčními obratli. Cévy v krku jsou vybaveny chlopněmi, které zabraňují překrvení mozku při předklonu.

V současnosti rozeznáváme čtyři druhy žiraf, přičemž žirafa Rothschildova spadá do poddruhu nejohroženější žirafy, žirafy severní. Největší populace žirafy Rothschildovy žije v národním parku Murchison falls v Ugandě.

První žirafa se objevila v Evropě ve starém Římě za Césara, první žirafa v lidské péči se narodila v Londýně roku 1839, do ČSSR byla první žirafa přivezena roku 1954 (Zoo Praha), první odchov v ČSSR byl v roce 1972 v ZOO Dvůr Králové (sameček Pepík).

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související