Žirafák Kiango a chocholatka přibyli v dvorském parku mezi oblíbená zvířata chovatele Luďka Čulíka

1. květen 2021 09:44

V Safari Parku Dvůr Králové se narodilo 50 jarních mláďat kopytníků. A to jen na oddělení, které má na starosti zoolog Luděk Čulík. Jsou mezi nimi antilopy koňské, vrané, tři druhy vodušek a adaxi. Do skupiny jeho oblíbených zvířat přibyla také antilopka chocholatka červená a nový žirafí samec Kiango. 

Se spokojeným chovatelem kopytníků Luďkem Čulíkem natáčela redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Odborníci ze Safari parku Dvůr Králové dovezli ze zoologické zahrady v Odense téměř tříletého samce žirafy síťované jménem Kiango. Takřka sedm set kilometrů dlouhou cestu zvládl bez problémů a ihned ráno byl spojen s dvorským stádem.

V novém pavilonu si rychle zvykl a zvědavě se seznamoval se samicemi. Ty se ho zpočátku bály, ale situace se velmi rychle uklidnila. Jeho první vážení ukázalo, že má 620 kilogramů.

Samec znamená naději na obnovení legendárního dvorského chovu. Poslední mládě se tu narodilo před šesti lety, následně byl chov cíleně utlumen. Díky mimořádným úspěchům mají totiž dvorské žirafy v evropském chovu velké množství příbuzných. Hledání vhodného samce tak bylo složité.

Čtěte také

Safari park je světově nejúspěšnějším chovatelem žiraf. Vedle největšího stáda žiraf síťovaných v Evropě, které nyní čítá 11 zvířat, tam návštěvníci uvidí také 13 žiraf Rothschildových. Chov začal díky legendárním transportům Josefa Vágnera z Afriky v 70. letech. Od té doby se tu narodilo 267 mláďat, včetně toho vůbec prvního v tehdejším Československu.

Chov žiraf v lidské péči nabývá v posledních letech na větší důležitosti. Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to už bylo pouze kolem 95 tisíc. Za tento téměř 40 % pokles, v některých oblastech dokonce za 95 % , mohou přeměna přirozeného prostředí, úbytek pastvy, pytláctví i války.

Až do roku 2015, kdy zoologové provedli velké sčítání divokých žiraf, nebyla navíc tato zvířata předmětem většího zájmu ochránců. Pro rychlé mizení žiraf se proto následně vžilo označení tiché vymírání.

Chocholatka je pralesní druh všežravé antilopy z jižní Afriky. Na délku měří 70-100 cm, kohoutková výška je 35-45 cm. Obě pohlaví mají růžky, váží 9-13 kilogramů.

Čtěte také

Tato rezavě zbarvená pralesní antilopa se živí nejenom rostlinnou potravou,ale občas si přilepší i vajíčky, hmyzem, nebo malými obratlovci.

Zadní končetiny mají delší než přední, což připomíná sprintera na startu, který v případě nebezpečí mizí co nejrychleji do bezpečí lesa. Na pozoru se musí mít především před orly nebo levharty. Žije samostatně, v párech nebo v malých, 3-5 členných rozvolněných skupinách.

Své teritorium si značí pomocí čelistní žlázy poblíž očí, kterou otírá o trávu, větve, kůru, ale i o svého partnera nebo mládě.

Mládě chocholatky červené, nejmenší antilopy na planetě, se po letech čekání narodilo v Safari Parku Dvůr Králové

Safari Park Dvůr Králové je jediná zoo v České republice, která je chová, a to od roku 2010.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související