Hotely a restaurace obnovují provoz, musí ale dodržovat nařízená bezpečnostní pravidla. Jaká?

25. květen 2020 08:45

Turisté se ode dneška mohou opět ubytovávat v hotelech nebo penzionech a zajít do restaurace. Jejich provozovatelé ale musí dodržovat nařízená pravidla, tedy například dvoumetrové rozestupy nebo používání dezinfekce. 

Zájem o ubytování v Krkonoších je v současné době malý, větší poptávka po pokojích je na prázdninové měsíce, tedy červenec a srpen. Podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„My máme 14 pokojů," říká provozovatel hotelu a restaurace ve Špindlerově Mlýně Petr Hofrichter.

Společně stoupáme do druhého patra, kde vrcholí opravy a přípravy pokojů.
„Malování a čištění. Takzvaně nízkonákladově svépomocí."

Už dnes po dlouhé pauze přijedou první hosté, obsadí dva pokoje.
„Dohromady asi šest lidí. Je to normální balíček s polopenzí. Tedy není to žádný vyloženě nával, nějaký boom, že by si lidé řekli, konečně můžeme do hor a do hotelů. To ne."

Další turisté dorazí ve středu

Ceny v některých hotelech šly dolů, cílem je nalákat turisty do hor.
„Člověk sice všude slyší, že budou chtít všichni zdražovat, protože budou chtít dohnat tržby. Ale to by zkrátka rezervace nechodily, co si budeme povídat. Teď spousta lidí ani nebude mít peníze. Takže my jsme šli s cenou dolů oproti loňskému roku."

Čtěte také

Podle Petra Hofrichtra restaurace díky výdejnímu okénku jede neustále.
„Dnes máme například vepřový řízek s bramborovým salátem."

Je potřeba vyřešit spoustu věcí, aby byla dodržena pravidla, která jsou nařízena. Komplikací budou třeba bufetové snídaně.
„Jak je vidět, ten prostor na snídaně není největší. Tedy bude těžké dodržovat rozestup dva metry. Buď se určí dopředu konkrétní čas, kdy kdo přijde na snídani, nebo se bude muset čekat. Napřed půjdou jedni a potom druzí."

Kapacita restauračních zařízení se sníží

„Máme velké, bytelné dubové stoly, ty moc nejde nikam přemístit. Budeme hosty usazovat jednotlivě. Pokud bude jedna rodina, tak zkrátka nebudeme mít místo pro 80 lidí, ale pro polovinu. Budeme hosty prostě rozsazovat ob jeden stůl," říká provozovatelka restaurace Miroslava Kozáková.

Hotely a restaurace obnovují provoz, musí ale dodržovat nařízená bezpečnostní pravidla (Ilustrační foto)

Právě kontroluje nově nakoupené zásoby potravin a pití.
„Spousta věcí prošla, takže se musela zničit. Takže komplet vše nové, jako když se otevírá po tříměsíční přestávce provozu."

Čtěte také

Náklady rostou i s pořizováním potřebné dezinfekce a ochranných pomůcek.
„Pro začátek ochranné pomůcky pro každého z personálu, který se nám stará o úklid. Budou si je měnit každé dvě hodiny."

Některé horské hotely i restaurace zůstávají ještě zavřené, jejich majitelé nebo provozovatelé chtějí provoz obnovit podle zamluvených rezervací, tedy třeba začátkem června nebo až s příchodem léta.

Spustit audio

Související