Velká vlna rozvolnění opatření v souvislosti s koronavirem je tu. Hygienická pravidla ale platí dál

24. květen 2020 10:26

Epidemiologická situace v České republice je stále příznivá. Již v pondělí 25. května se tak budou otevírat dlouho očekávané vnitřní prostory restaurací, kaváren, barů a také řada dalších provozů jako jsou hotely, kempy a ostatní ubytovací zařízení. 

Čtěte také

Návštěvníkům budou zpřístupněny také vnitřní prostory hradů a zámků nebo třeba zoologických a dendrologických zahrad. Navíc bude platit mírnější režim pro povinné nošení roušek. Rozvolňování však neznamená opomenutí nezbytných hygienických pravidel.

„Čeká nás poslední velká vlna rozvolňování přijatých opatření. Ačkoliv nám pozitivní epidemiologická situace umožnila se zase o krok přiblížit životu před koronavirovou pandemií, musíme být stále důslední a dodržovat hygienická pravidla. I nadále tak platí, že je potřeba od ostatních udržovat nezbytnou vzdálenost dvou metrů, často si mýt ruce a při bližším kontaktu s ostatními si ve veřejném prostoru nasadit roušku,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za Hnutí ANO.

I nadále je nezbytné snažit se co nejvíce omezovat míru rizika nákazy sebe i ostatních. Zde najdete podrobný plán chystaného uvolňování přijatých opatření.

Plné znovuotevření restaurací, kaváren a barů je již dlouho očekávaným milníkem. I nadále je však potřeba počítat s omezením provozu do 23 hodin. Stravovací zařízení mohou mezi 23 a 6 hodinou vydávat jídlo pouze s sebou.

Podmínky, za kterých je nutné mít roušku na sobě

Stejná zůstávají také hygienická pravidla pro hosty i provozovatele - ve vnitřních prostorách bude mimo čas konzumace povinné nošení roušek a rovněž bude nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost od ostatních hostů.

Vnitřní i venkovní sportoviště a fitness centra budou moci od příštího týdne zpřístupnit veškeré zázemí a šatny, epidemiologové však i nadále apelují na občany, aby se v těchto prostorách zdržovali co nejkratší možnou dobu. To platí také pro koupaliště a akvaparky, jejichž provoz se v rámci chystané vlny rozvolnění může také obnovit.

Platí však, že mohou otevřít pro maximální počet 300 návštěvníků. Stejně jsou pravidla nastavená i pro jakékoliv jiné hromadné akce. V případě dalšího příznivého epidemiologického vývoje lze však již za dva týdny očekávat navýšení tohoto počtu až na 500 osob.

Jak snížit riziko nakažení koronavirem
autor: baj | zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Spustit audio

Související