Hospital Kuks získal do sbírek vzácné listiny až ze 17. století. Teď je zkoumají a čtou odborníci

5. září 2021 08:53

Odborníci se začali v těchto dnech zabývat unikátními listinami ze 17. století, které se podařilo získat do sbírek hospitalu Kuks na Trutnovsku. Pojednávají o životě v hospitalu, o správě panství Choustníkovo Hradiště a je v nich také detailně popsáno, jak fungovala tehdejší hospitální nadace rodu Sweerts Sporcků. Listiny se zkoumají, překládají se texty a začala jejich archivace.

V depozitáři hospitalu Kuks leží na stole hromada starých listin, kterými se právě probírá správce depozitáře Milan Horák. Copak to tady je za poklad?
„Získali jsme přes tisíc stran listin. Byly nalezeny nedaleko odtud, kousek za Dvorem Králové nad Labem. A teď je studujeme."

Čtěte také

Co je na nich napsáno?
„Jde o velmi rozličný soubor listin. Některé z nich pocházejí už z poloviny 17. století, ty nejnovější jsou z poloviny 20. století. Tedy do doby, kdy na Kuksu fungoval špitál."

Krásné, zdobné písmo. Ovšem čeština to není.
„Jde z 99 procent o německé texty. Jsou to různé listiny, například tato pojednává o tom, že potomci rodu Sporcků po revoluci v roce 1848, kdy byl zrušen patrimoniální systém, zrušena byla šlechtická administrativa, tedy i hospitální nadace, což byl vlastně šlechtický velkostatek, se dožadují na tehdejším správci, aby jim byly vypláceny výnosy z tohoto panství."

Hospital Kuks na Trutnovsku získal do sbírek vzácné listiny

„Což se samozřejmě nestalo, protože nadace ve své původní funkci, že se starala o 100 starých mužů, vydržela až do začátku 2. světové války."

Čtěte také

Zvědavě do listin nahlíží také kastelán Libor Švec. Co znamená získat něco takového do svého archivu?
„Zjišťujeme, že tyto informace budou mimořádně hodnotné pro poznání zdejšího místa. Jsou zde i listiny týkající se genealogie rodu Sweerts Sporcků. A zmínil bych, že i samotná historická povaha, protože zde máme listiny ze 17. století přímo signované samotným zakladatelem Kuksu hrabětem Františkem Antonínem Sporckem, je mimořádně hodnotná."

Je tam něco, co odborníky překvapilo? Nějaká informace, o které neměli tušení?
„Možná na nás taková informace teprve čeká, protože jsme stále ještě v procesu zjišťování informací. Těch stran je opravdu prakticky tisíc a jen je v té staré němčině přečíst dá poměrně dost práce."

Webové stránky hospitálu Kuks vám poskytnou všechny potřebné informace.

Vzácné listiny by návštěvníci hospitalu Kuks na Trutnovsku mohli vidět poprvé v příští turistické sezóně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související